白兵係咪已經走火入魔

468 回覆
670 Like 47 Dislike
frankly佢講嘅嘢冇咩重大錯誤,但最大問題係避重就輕
攞哂最嚇到人嘅side effects出嚟講,好處隻字不提
warfarin嗰part更加係攞嚟講,如果真係有醫生開warfarin嚟醫 hypertension佢可以考慮下向醫委會投訴

書恕我冇咁得閒睇,但就嗰份paper可以講兩句
(Blood Pressure Changes in 1610 Subjects With and Without Antihypertensive Medication During Long-Term Fasting)

佢嘅論據可以證明斷食 / 減肥有用,而現代醫學確實support呢樣嘢
lifestyle modifications同pharmacotherapy不嬲係相輔相成
但佢講到食藥有問題,「唔搵原因就降低佢一定奶嘢」,就係偏頗

最新嘅WHO pharmacological treatment of hypertension guideline recommendations係綜合咗14份systematic reviews所得出嘅結論
"The anticipated benefits of a lower blood pressure (BP) target (140 SBP in the general population and 130 SBP in a high-risk population) were reduction in mortality, cardiovascular mortality, stroke, myocardial infarction (MI) and heart failure events. The anticipated harms were mostly not serious side-effects, and some were a surrogate outcome, such as rise in creatinine that may not be clinically relevant. On average, treatment was associated with a reduction in deaths and cardiovascular events that ranged from 5 to 10/1000 and harms that ranged from 20 to 30/1000. The benefits were a reduction in severe events with significant morbidity and mortality whereas the harms were mostly not clinically significant."
用「奶嘢」嚟形容呢啲benefits,鬧佢痴線簡直係understatement

做healthcare / 想普及healthcare information嘅,how you present同what you present一樣重要
要確保病人make an informed decision,避重就輕同misinformation係差唔多咁仆街

不過有兩點值得講
1. 有部分醫生唔夠強調lifestyle嘅重要性,冇urge某啲有modifiable risk factors嘅病人去做食藥以外嘅嘢,確實唔理想

2. 藥同lifestyles唔會one-size-fits-all,醫生同病人喺能力範圍內應該試唔同嘅方法,睇下邊個最適合(當然香港夠唔夠資源搞係另一個問題)
咁疫苗咪科學家、醫生整出嚟,你打左幾針?

質疑專業人士有咩問題? 疫苗研發時間過短、有後遺症、後遺症嚴重過肺炎,大家有目共睹。

白兵的確唔係醫生或相關專業,咁有人唔信無可厚非。但講來講去點解你唔直接話白兵錯咩? 你直接反駁白兵咪得囉,問題係成個post 真係好少人反駁內容。
咁白兵引用嘅論文有問題,你一係指出佢嘅論文有咩問題,一係引用另外嘅論文反駁,但你無咁做,人哋咪覺得你9up.
樓主pin this, 追左咁耐post,終於有人議事論事。
食雙氧水d friend
白佢老母臭閪啦
白卡就白卡啦
好少人反駁即係有,但你當睇唔到

我就好簡單,信乜醫生都好過信地產狗,唔洗講其他。如果阿豬阿狗鳩up一句就要有人聽,咁個世界仲洗運作?

就算毒針係科學家整出嚟,都唔代表信佢然後出事嘅機率會大過信地產狗,就係咁簡單。根本冇人有時間同能力去鑽研晒所有人類現階段嘅知識,信專家依然係最合理嘅做法。
你有冇學話logic㗎?而家白卡兵&fans係argument同邏輯有問題,都唔valid 仲講乜鬼fact
講真第一眼見撚到佢條撚樣,個撚款咁柒樣已經覺得唔可信
你見邊個醫生個樣會打扮成咁?
呢個留言都咁多負評
請指出白兵唔嘅fact、 argument、同邏輯有咩問題。

如果你唔答,我就完全封鎖你,費事再同你傾,你講嘅嘢好無質素。
未講完,唔好講到科學家&醫生係一個個體,其中有人研發疫苗 有人整毒針,但仲有好多嘅專業係醫其他病,有毒針就講到醫生都唔撚睇,唔屌你弱智屌邊個?

輪都未輪到地產狗喺醫學方面有話語權啦
白兵有句話高血壓本身係無問題,個成因先係最重要呢句本身已經錯,高血壓本身就算搵唔到成因都會對血管造成傷害,佢成條片都係邏輯混亂
快啲block

我前面已經用咗例子去講佢嘅邏輯有乜問題, 你條白痴仔連argument 都唔知係乜嘅話我都唔想教你,我唔係老師
in case 仲有柒頭入嚟唔追post搏屌
很好呢,良好討論風氣,針對事而唔針對人。

光之繼承者我求左佢好耐,佢都唔肯答我白兵講嘅fact, argument 同logic 有咩問題,我唯有完全封鎖,耳根清靜。

雖然佢質疑白兵有冇專業資格講健康問題係合理,但佢無辦法就白兵嘅內容反駁
依條白兵真心仆街,上面巴打quote哂文獻話佢引用錯野真心respect🫡 其實好多上年紀既人,或者年青人都係齋睇唔會考究個fact, 有病既人聽完信左佢就真係死得人多
佢係施生d馬仔?
最仆街係有人想fact check都無從入手
你哋班傻鳩以為啲醫生一定啱?佢哋都係睇吓你嘅症狀去推測你咩病咋 如果你有啲rare啲或者複雜啲嘅病佢哋都唔撚識睇呀 個個醫生都係一個部門推俾另一個㗎咋 或者就係求其開住啲藥吊住你條命先 你有事入急症先會理吓你㗎

只係因為大部分人睇親醫生都係傷風感冒 搞唔著你 你先唔知原來西醫咁撚流 同咁撚無醫德 勁嘅醫生一係開clinic 一係就大粒嘢 你以為日日有得睇?有錢先有得睇㗎 其實都就嚟同大陸睇齊香港人對呢行可唔可以唔好咁有驕傲感
有病唔信醫生信youtuber
依d人死咗仲好
得罪講句 醫生只係藥廠二流sales.
點會無從入手
求其舉個例,小麥(Gluten) 對糖尿病嘅影響
是但搵篇Meta-Analysis 都得
https://www.google.com/search?q=gluten%20t2dm%20meta%20analysis&tbm=

Low-certainty evidence suggested that a lower compared with a higher gluten intake may be associated with a slightly increased risk to develop type 2 diabetes - a major cardiovascular risk factor.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞