白兵係咪已經走火入魔

468 回覆
670 Like 47 Dislike
醫生唔一定啱
但信醫生多過信冇醫學背景嘅人係再合理不過
你冇可能expect所有市民都識evidence appraisal
唯有direct佢哋去一個相對可信嘅專業人士
係囉
見幾多病人壞膽固醇4.幾都唔開藥話控制下飲食睇多幾年先
除非已經有co-morbidity
我意思係唔係個個都有能力interpret呢啲evidence
Hierarchy of evidence都有大把人唔知
p-hacking呢啲嘢更甚
同佢個名一樣
唔撚係人
唔會啦,佢d片成日引用「外國專家/ xx期刊話…」但真係會去search既人又有幾多個?d人咪聽完佢扮專家口吻信哂囉
有幾多人真係睇哂...
佢其實只係想講返中醫成日講既治標不如治本
佢自己都係 實話唔洗食 佢親身示範
好多市民唔識英文
中文source入面一堆content farm
Fact check嘅門檻比起一般新聞高好多
所以喺呢啲topic誤導人係特別仆街
Exact7ly, 佢識得避重就輕, 唔起埋依d 19誤導topic, 咪賺唔到view數
賣麵包賣麵 最驚人戒小麥。
啲留言同mirror 個啲留言一樣
唯一唔同係呢條撚樣會害死人。
講到咁撚勁,自己狂啪甜野,有左糖尿啦,就自己做一次,拍條片,每星期update
我肯撚定仲多view
條友講話高血壓要食多d鉀
但鉀其實對心臟影響好大
多又好少又好都好危險
條友講完鉀又唔remind返
有人跟咗真係死得人
兩年前都有人用類似言論屌佢反對人地打針
咪係, 信專業
打咗第六針未?
冷氣軍師會唔會要幫手足坐監?
原來真人係咁樣
醫生唔岩 應該信白兵
師兄快啲睇多幾條YouTube片就去開診所行醫救救香港
先唔講高血壓呢段片、我就真係冇資格講啱定唔啱
但佢講食物果D片的確冇錯wo
動物脂肪比植物油好呢個係事實
低碳高脂飲食健康過高碳低脂係事實
今日既牛奶對比100年前差係事實
基因改造食物好多衍生問題係事實
麥皮糙米高植酸帶走你身體養份係事實
膽固醇唔係塞血管主因而係高醣飲食呢個係事實

我唔係佢fans、我係長期病患者
有心血管問題、有高血壓、脂肪肝、痛風等
長期食降血壓、降血脂、薄血丸等五隻藥
食左成4年、完全冇改善過任何野
直到兩年前 佢拍呢個健康系列之前既時間
我就開始168斷食、生酮飲食戒碳水
戒植物油、食高脂食物、早餐唔食麥皮改食蛋
同適量負重運動(零帶氧) 我宜家已經斷藥接近兩年
體重減左50磅、所有數值靚晒、脂肪肝都冇埋
亦唔會個心再成日那住那住痛
呢個就係我親身驗證過既方法

所有健康方法冇話對與錯、你覺得work就得
對我黎講你地所謂既白兵鳩up、對我就好有用
而佢片裡面都講過、唔係叫你乜都唔好食
而係就算知係垃圾食物、你係為好食而食
而唔係將一樣唔健康既野當健康食物去食
你自已有意識去決定任何野
即係D怪獸家長話打殺片會教壞人一樣
你自已有腦去分析的
支毒針的確好有問題、你唔係支持打啊?
Btw 佢用運動員做例子真係好好笑
明明運動員飲食係同佢上條片提倡嘅低碳飲食相反
如果冇特別要求 大部分運動員都會食高碳飲食 食大量麥皮等等 去增強運動表現
冇高碳飲食 點support hiit? 最後只會受傷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞