無職轉生點解紅到?

409 回覆
88 Like 411 Dislike
好撚普通咋喎啲劇情
神童上知天文就要
1知發生咩事
2知其他人點
3救大家

但屌係屌佢音訊渺然唔寄信。
咁究竟寄信喺嗰個時空係正常該做之事定反常?
而跟佢行條女都似乎係完全冇contact自己屋企既認知。
好撚唔自然好奇怪呀
但佢自己認唔記得喎
同埋跟佢行條女又冇寄
彷彿不存在。
好撚唔自然你唔覺?
其實上面成串對話
咪就係一個魯迪視角,一個保羅視角囉
你跟9埋個作者指揮。
佢想你focus「啊而家冚家鏟啦你仲溝女」
呢點不在這個討論裡面。
唔自然既係,
佢個要求顯示「喂你做咩唔應我唔搵我」
回答係「我唔記得咗」

兩者完全唔合理因為一係原來技術上唔存在搵(你哋屈寄信一兩年吖嘛,有馬車有船既年代。提提大家無論中世紀歐洲一東一西或宋明朝運河運輸由華南到華北,寄信都係以月計有回音,唔知你哋想點);一係就唔需要搵。

仲有發現大檸樂後,條女好似依舊冇點呈現搏命搵屋企人既情況。
氣氛極不自然。人物思維詭異。
來,作個有條友俾人掉去烏克蘭成為英雄故事。
琴晚一9跌落火車就喺基輔。
今朝一醒就傍住隊正規軍。
中午已經著上軍服一齊打!
你接唔接受到咁既劇情?
你接受到嗎?吓?
漫畫雖然係用唔記得寄信帶過
但係小說其實係去到人類城市之前
就出現過幾次想寄信嘅念頭
但係每次都係寄之前就出事
攪到佢地要快手快腳去下一個城市
或者係發生重要事令主角諗住做緊要野先
下次先寄
所以佢先一直冇寄信
而關於寄信重唔重要方面
係個個世界入邊嘅寄信
係真係要慢慢一個城市一個城市咁傳過去
寄一次信要一次寄十封八封
仲要都係有機會因為送信嘅人死撚曬/出意外
而寄唔到
加上以主角一隊嘅實力
寄封信返去用嘅時間
同佢地自己行返去嘅時間其實唔會差好遠
所以對主角嚟講寄信其實唔算好重要
跟佢行個條女係真細路+大小姐+唔用腦諗野+衝動撚
成程只負責打怪同食飯同溝仔
主角都冇諗到嘅野
佢諗唔到真係唔算出奇
樓主會覺得有呢堆問題好正常

因為漫畫喺心理描寫 世界觀同情節推動的確係有問題

唔想睇字嘅去睇動畫

睇到字嘅建議小說

依家咁樣其實係無解你拎住漫畫講無職有幾廢 我拎住小說講無職有幾好 根本搭錯線 本書好睇在劇情嘅鋪設 世界觀 角色設計

並唔係我求其抽翻一個小說情節同你解釋完就可以令你接受漫畫果堆「唔合理」
咁樣啦,我以你為藍本寫個壞學生成為教授既故事。
中間有一個蕩氣迴腸既心路歷程。
但開局講你琴日讀嗰間垃圾學校冧咗,你今朝六神無主之際路過扶咗個阿婆係貴族學校校長。
聽朝已經上緊體育堂分隊搓波啦哈哈哈。
嗱大家留意之後有心路歷程,感人肺腑,
前期亂9嚟就唔好理咁多,唔准問,只准信

屌你咩!
1.主角心理有成長 :

2.主角係故事入面1v1 + 唔係全地圖 有機會唔到頭10都唔到
3.主角唔係陽萎
4.配角有上場機會,
唔會好似其他故事咁,
d fd全部弱過主角一截,
永遠都要靠主角解決問題
阿彌陀佛,施主請人望高處。
合理既劇情先容易代入
合理係話,
舉例。
如果你設定嗰個地方危險,啲人就會富有危機感,去邊都準備吓;
如果安全,啲人就合埋眼玩手機9heahea。

唔好出現整個氣氛唔自然
簡單講下邊點唔合理

盡量解你聽

出面十幾個無職po 都係我開 相信夠料答你
係依一卷之後仲有好多同寄信有關嘅情節
係個個世界嘅信件來往的確係好曬時間
主角係之後仲專登搵方法解決依個問題
如果你要講同中世紀比咁樣係唔理嘅時間長度
咁我都冇計
可能係作者對歷史認識不足
又或者係你冇諗過路邊會有可以秒殺人類嘅野怪
+城同城之間冇馬路來往嘅異世界
書信來往會更難?

"仲有發現大檸樂後,條女好似依舊冇點呈現搏命搵屋企人既情況。
氣氛極不自然。人物思維詭異。"
唔知漫畫點做
但係小說紅老婆知道出事之後
已經做好心理準備全部人都會死
可能會得返佢同主角
佢要做嘅野就係盡快返到屋企睇情況
紅老婆係領主個女
係未確認領地情況之前
佢梗係要返領地睇下點先
再決定出去搵人定守住自己嘅領地
如果呢段劇情只係故事入面1/20
然後講係貴族學校繼續做壞學生
一直都比人睇唔起
中間出過問題, 解決到
中間出過大問題, 解決到又好解決唔到都好,
中間識左條女, 努力讀書成功上到間垃圾U先
呢到去到劇情7/20
點知比條女come on James
然後發奮唔想比人睇唔起
努力讀U trans去間正常U繼續學士課程
中間又發生左d野,
令到你脫離"壞學生"
然後master doctor
最後成為教授

唔覺得一開始冧咗垃圾學校有咩問題
殺校香港日日都有
故事一開始就冇學返都好合理
扶個阿婆係貴人現實一樣有機會發生
即便前面講既嘢啱。
後面都唔應該被質疑唔寄信,事關你所講既世界係
「一個寄信要成年先到慢過行路」
既詭異世界。寄信根本弱智行為。
阿哥我上面問9啲人點解唔笑,屌,如果一個社會郵遞慢過自己行過去,閪有人寄信咩仲。呢個設定會令郵遞呢個行為本身消失架。
And
喂屌,因為佢細路大小姐食飯屌西就俾人掉咗去奇幻空間都唔嘗試contact自家。喂我屌你你喺由古希臘秦唐宋馬雅非洲,有冇見過咁閪樣既人,食飯屌西大小姐就突然身處異域都冇咩意慾搵屋企。
屌你咩!
角色間抱持既觀念銜接唔到。
屌!咪橋段崩潰囉
又唔係好紅姐
小說有合理返個敍事嗎
漫畫係日本動漫祖宗。怎會不行。
但呢套敍事生硬到令人不舒服
唔得閒/唔想親身去咪靠郵遞,點都唔會無人寄信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞