無職轉生點解紅到?

409 回覆
88 Like 411 Dislike
令我睇晒本小說得一個動機
想知個故仔點發展
除左故事性可取之外其他所有元素都九唔搭八

極差觀感
男主性格膽小謹慎
講/做之後過度瞻前顧後
每件事都要加50%內心戲
仲要次次都處理得柒嘅
連綿不絕嘅拖沓

故事設定多鳩餘
無吟唱同魔力多係主角最大特色
但主角就偏唔發揮呢兩樣長處
岩砲彈(pkm撞擊level)由頭用到尾
分別係射多左快左
後尾就兜去故事背景到but wfc
異世界,魔法只係一個吸引你嘅噱頭

肥宅主角成長
佢成長經歷完之後係可以完全冇變過
由始至终都係咁平庸
擺脫唔肥宅嘅感覺
世界觀咁大主角反而咁小人物

越諗越多缺點 睇完一d留戀都冇
結論係想睇嘅話打開wiki睇完整劇情介紹就算
愈嚟愈多劇透我仲睇緊第18卷小說
印象中佢阿哥都盡力幫佢
但係條戇鳩走去偷影自己姪女沖涼
從攞嚟做配菜打飛機用
俾人發現先俾人趕走
父母死嗰陣又冇出席
又係留喺屋企打飛機
故事性可取但其他所有元素九唔搭八呢句應該係全po 最九唔搭八嘅說話

姐係點樣

個故事好睇 但角色人設感情親情魔法全部都係垃圾

呢個人好靚但佢五官四肢都九唔搭八

主角柒姐 咁其他人呢成套過百萬字得1個角色?

你唔屌埋鳴人淨係識螺旋丸
佢魔力量呢方面一直都有好好利用
打仗又用佢 七星實驗又用 終極一戰又用

故仔背景係得你wfc 成套最特別在於個故事背景

主角係小人物好出奇?成個世界咁大一個人算得幾多?平庸又有乜問題 佢又唔係有乜遠大目標 唔係做火影唔係做海賊王

結論冇野揾野來屌
回頭是岸

出面有非劇透po
因為係從廢人一點一滴地成長, 好勵志
王龍王討伐個世界觀有少少唔同
有外掛都唔係大曬

無經驗,第一次對戰差些被雜魚收皮
佢睇慣龍傲天開掛後宮1個打100個果D
睇動畫唔覺得咁變態喎
邊有呢啲劇情…
相見恨晚
或者咁樣講啦
一啲敍事有份量, 清楚, 合理
富人情世故意識
角色完整既故事呀, 小說呀
你應該係睇得少既。
相信你唔會太否認既。
僅就漫畫而言
有套不覺得遊戲乜乜乜是真人
講有條友打機打到為咗GAME入面啲人去打工搵錢既
比佢塑造嚟得豐富。
利申:無睇過漫畫,只係睇小說同動畫

其實樓主最focus嘅老豆屌男主唔寫信
更多嘅喺老豆諷刺嘅說話,而唔係打嗰仔嘅重點
打嗰仔係因為男主串佢老豆玩女人啫
甚至話呢句說話有啲喺assume緊男主知道發生咩事
(人又唔搵,信又唔寄)
如果唔係男主寄咗去屋企,嗰老豆都收唔到啦

另外句唔記得,我個人覺得小說表達嘅喺
一開頭轉移無餘力,要先生存
之後有餘力就無諗過有其他人轉移
跟住將(有可能其他人有轉移)呢件事抛諸腦後
而唔係唔記得寄信
小說喺回答唔記得前嘅問題都係點解唔搵人而唔係點解唔寄信

至於寫信本身
1:好幾個巴都講咗,寄封信需時好長
依照後面嘅說法,中央大陸呢啲鋪好晒路嘅東到西都要接近一年
更何況喺喺完全無路嘅魔大陸北至南,再跨過兩個大陸
再加上魔大陸通街都喺殺得死人嘅魔物同沙漠一樣嘅環境
然後寄信要錢,咁高風險嘅job唔知要幾多錢
仲要考慮寄失,可能要寄十封八封
連衣食都有問題,點會諗寄信

2:嗰女嘅我唔知漫畫點描寫佢
之但係小說喺話佢其實傳送完驚到乜咁
之後都係交曬比男主做同諗(佢覺得男主乜都識乜都掂),基本上係完全依賴咁濟
唔知漫畫有冇畫到嗰女嘅接打哥布林嗰job嘅時候同啱啱到人類大陸嗰港口
其實都有睇到老豆嗰留言,但係覺得呢嗰留言男主一定知道,通唔通知男主有考慮過

3:關於嗰留言,其實本來就只係留咗喺人類主導嘅大陸嘅冒險者公會
魔大陸要等到男主師傅去到先有信息留,因為普通人根本唔會特登去魔大陸,當年S級嘅老豆都無去過
而男主同師傅又錯過咗,跟住隻眼好返就上船,無機會睇到
去到人類大陸,原本應該見到喺港口冒險者公會嘅通告,又被人即刻挾走咗
大森林仲要雨季唔會有人送信更唔會有地方寄
之後到咗米里斯,信寫到一半見到綁架又斷咗
跟住老豆聽佢講行程,啱啱聽到落船又打斷咗,咁咪誤會囉
利申:無睇過漫畫,只係睇小說同動畫

其實樓主最focus嘅老豆屌男主唔寫信
更多嘅喺老豆諷刺嘅說話,而唔係打嗰仔嘅重點
打嗰仔係因為男主串佢老豆玩女人啫
甚至話呢句說話有啲喺assume緊男主知道發生咩事
(人又唔搵,信又唔寄)
如果唔係男主寄咗去屋企,嗰老豆都收唔到啦

另外句唔記得,我個人覺得小說表達嘅喺
一開頭轉移無餘力,要先生存
之後有餘力就無諗過有其他人轉移
跟住將(有可能其他人有轉移)呢件事抛諸腦後
而唔係唔記得寄信
小說喺回答唔記得前嘅問題都係點解唔搵人而唔係點解唔寄信

至於寫信本身
1:好幾個巴都講咗,寄封信需時好長
依照後面嘅說法,中央大陸呢啲鋪好晒路嘅東到西都要接近一年
更何況喺喺完全無路嘅魔大陸北至南,再跨過兩個大陸
再加上魔大陸通街都喺殺得死人嘅魔物同沙漠一樣嘅環境
然後寄信要錢,咁高風險嘅job唔知要幾多錢
仲要考慮寄失,可能要寄十封八封
連衣食都有問題,點會諗寄信

2:嗰女嘅我唔知漫畫點描寫佢
之但係小說喺話佢其實傳送完驚到乜咁
之後都係交曬比男主做同諗(佢覺得男主乜都識乜都掂),基本上係完全依賴咁濟
唔知漫畫有冇畫到嗰女嘅接打哥布林嗰job嘅時候同啱啱到人類大陸嗰港口
其實都有睇到老豆嗰留言,但係覺得呢嗰留言男主一定知道,通唔通知男主有考慮過

3:關於嗰留言,其實本來就只係留咗喺人類主導嘅大陸嘅冒險者公會
魔大陸要等到男主師傅去到先有信息留,因為普通人根本唔會特登去魔大陸,當年S級嘅老豆都無去過
而男主同師傅又錯過咗,跟住隻眼好返就上船,無機會睇到
去到人類大陸,原本應該見到喺港口冒險者公會嘅通告,又被人即刻挾走咗
大森林仲要雨季唔會有人送信更唔會有地方寄
之後到咗米里斯,信寫到一半見到綁架又斷咗
跟住老豆聽佢講行程,啱啱聽到落船又打斷咗,咁咪誤會囉
你有10萬軍隊,
每次我殺你1000人就走,
你又捉我唔到,
我聽日又返黎殺多你1000人
咁算贏定輸?
個人覺得D甜野唔洗寫到咁detail, 而且D情情愛愛太沉長
你扔咗一推terms 出來 好似講咗好多野咁

睇真啲原來係廢話來

你呢段說話冇為上一位巴打補充到任何野 亦冇駁倒我任何野 佢講嘅「全部」我已經當咗佢囊括晒一個故事要有嘅嘢

而你講嘅「元素」小說都做得好好
不過睇咁多書嘅你仍然只肯睇漫畫

睇到你呢段只覺得你係跌落地下 揦翻拃沙

可憐
笑撚左
路過諗住睇下啲認真討論
點知見到樓主完全唔理人地講乜
一味係咁屌
其他人解釋就問人兜得痛唔痛苦
而家仲出埋大絕串人睇得書少

多謝樓主俾左個歡樂嘅早晨我
淨係想講 佢漫畫真係出得好撚慢
Ching講真相出嚟
10萬軍隊追鳩你,停低屙個屎嘅時間都冇喇,走佬都要用mp。冇時間回mp遲早死
點會 啲兵仔連上級劍士都唔係
有咩可能追得到
你試想像下打打下交
個敵人跑到車咁快
次次打到一半就走撚左去唔知邊到
第二日就出返黎又殺過友軍

同埋印象中未見過劍士會冇魔
分分鐘平常出力根本唔會用到魔
有link嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞