無職轉生點解紅到?

409 回覆
88 Like 411 Dislike
刷首抽做天才靚仔先發奮
真係好難稱得上勵志
成件事好似個loser中左六合彩
之後好努力做到人生贏家咁

不過我睇個時都當佢天才成長故咁睇
異世界文有呢種level好難得了
動畫又做得好,紅都合理
最後兩句睇到你冇代入角色

其實盧迪唔知飛到咁遠實際上幾危險 佢只係知呢度好遠 同埋聽以前老師話呢度好危險

「好危險」呢件事係你用上帝視角去睇魔大陸同盧迪所得出嘅結論
其實佢都冇特登渲染到主角依家係處於極度危險嘅處境

「唔危險」都係同理 只係本書話你知個「勁人」係來幫手 係好人

但實際上 盧迪最驚嘅係身邊呢個「勁人」突然發爛殺咗佢同大小姐 你點知果個陌生人有冇危險?

人神講嘅說話主角都冇信到十足十 反而你就信晒

假設你比人賣去kk 園區 有個「勁人」來幫你 你夠膽放心比佢carry 你?

你冇代入到 然後話呢個情節有問題

當然漫畫做得差都好大影響
覺得主角開掛嘅人到底有冇睇過小說
明明成個故事都冇開過掛, 到結局都冇完成任何偉業
鬼知咩你唔問下冬樹點解咁多招唔用淨係用slip
呢類輕小說漫畫通常都係media mix策略黎, 只係周邊之一
畫得好賣得好係bonus
原來樓主咁撚on9針住樣小說先有嘅野
不過我支持你,因為係動漫台
本身靠重生獲得無咏唱同無限魔力仲唔叫開掛
你講得啱嘅個時係似中世紀歐洲有農村鄉下,但係書入面主角個轉移唔係去咗農村咁簡單,要當佢係由歐洲轉移咗去南非個類地方。
咁就一嚟路程遠要以年計,二嚟沿途啲路唔發達,三嚟路途有好多猛獸。依啲因素都會令送信耐同埋最重要係貴到佢地俾唔起
我都可以話你硬解
無職男主都係始終如一 你唔覺係因為漫畫冇著墨去刻劃

啱啱話「大爆炸」係冇嘢揾野做攝字數 係拖劇情
依家又話拖唔係問題 係商業考慮

你呢刻講得出同現實社會唔咬弦先成為故事

但父子送信資訊差導致嘈交打交 前因後果明確 符合當時社會同人設 咁就唔成故事?

你從頭到尾嘅投訴係敘事差 繼而話代入唔到 再覺得情節唔合理

講咗你知係你睇嘅漫畫嘅敘事手法有問題 你就係咁講作品本身就有問題 其他巴打將小說內容講你知 你就話人硬兜

只不過係你睇完漫畫覺得中伏 然後出來發表偉論 拒絕一切解釋 公我贏字你輸

同我啱先講嘅一樣 你拎住漫畫屌鬼 我拎住小說解釋 搭錯線 就算我解完 你都只會覺得一切唔合理
乜首抽靚仔唔計外掛咩
呢兩樣野只係令佢叻過一般人,對住高手都係收皮
如果叻過一般人就叫開掛,咁香港入三大都可以叫開掛
如果「開掛」標準低到咁,我冇野好過
佢無咏唱同魔力其實係練翻來 從識行果刻就每日拎晒時間來練魔術練到5歲
你試下3年晝夜無間咁練鋼琴都可以有個8級啦

同埋佢唔係無限魔力 只係有好多魔力 係用得完的

然後呢個我會話係優勢 對比起其他異世界 呢個程度仲未算外掛

感覺似玩l4d 較無限彈藥 但子彈再多tank 衝埋來照樣收你皮
停播果套魔王轉生
睇你死撐仲痛苦已經唔關漫畫差唔差事 係你個人有問題
套套都係寫要修練架啦,話知佢練10年定100年咩,
佢同其他人一樣同樣要咏唱,同樣少魔力而又挖得贏其他人先叫唔係外掛喎
動畫唔錯
佢並唔係死跟小說 而係有好好咁利用聲音畫面去表達劇情 佢都有刪減情節 但對故事主體冇太大影響 如果唔鍾意睇字真係可以去動畫

來緊7月出第二季了
你似死撐硬撐多啲
你所講嘅郵寄比親身方便只係建立喺主角分身乏術嘅情況之下
普通人經過魔大陸都唔知有冇半條人命
同埋你究竟有冇理解過人族魔族同世界地圖嘅設定?你一直將現實世界嘅合理性代入無職度做乜鳩?
你將所有無職世界區域都歸類埋同一個社會標準下又係做乜鳩?
你係咪覺得魔族同魔大陸上嘅魔物會守你所謂嘅人族規則先會變得合理?
睇漫畫都唔應該會睇到你將無職所有生命都歸類為人族

點解以年為單位但都好多人要寄係會過唔到自己嗰關?
好多人好似你咁講寄信好方便所以咪寄又唔使親身送信又冇生命危險
用腦諗下都知既然佢哋目的係要返去中央大陸加上速度一定比普通信使快點解重要寄無謂嘅信?
咁出版既係動畫
點樣呢
當冇出版過?

咁出版既係小說
點樣呢
當冇出版過?

之但係無職世界觀入面真正嘅強者都唔係純魔法師
講劍術魯迪練極都只係劍神流中級
你有冇睇晒 無詠唱同魔力小朋友時期練就有 結局嗰陣學院有埋無吟唱課 咁係咪周街外掛
同求
你似硬屌,死屌。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞