無職轉生點解紅到?

409 回覆
88 Like 411 Dislike
9抄就9抄啦
晏啲睇返講
冇諗過會咁
有冇諗過無職係最早玩無詠唱嗰批
算係異世界轉生熱潮嘅開山鼻祖?
小說好睇d
睇仔打老豆個part 小說好好睇
動畫一般般
紅既原因為 2 點︰
1. 算係異世界熱潮早期作品,早黎早上岸
2. 個名「到了異世界就拿出真本事」完全 hit 到d 毒撚既心聲︰自以為今生既失敗只係佢未出真本事,轉左去異世界就係佢既世界

所以好多毒撚睇
但現充一般覺得見到個名就唔開胃
但其實轉咗生都係咁怕事
我只係睇動漫,暫時都未講到佢好勁/ 好樂於助人好多朋友咁
佢同人做朋友都係想互助互利,後尾有D真感情嘅但本身有個前設觀感麻麻唯一佢由頭到尾都如一嘅只有佢師傅 藍色頭嗰個

可能小說好睇D,show到多D人物轉變成長
動畫第一次打老闆我都loop咗好多次

老闆喺王位爭奪戰好型
個男主角好似12-3歲就食左佢個女徒弟嘅處. 佩服
其實世界觀幾好,主角點勁都好,個世界頭幾位強者係絕對無可能被超越
輕小說特色,個名起碼要講到主要故事發展,否則好難吸引到人堅持睇落去
諗啲新嘢嘛好心
就漫畫論
第3卷尾大爆炸相當有拖戲感覺
但都算
4卷頭一開波送個勁人保護,連原因都唔俾,七八頁就由大爆炸飛去遠處極危險變極安全。做乜9一啲啲故事都唔俾?
5卷 40左右,隻烏蠅咩事躁狂症俾人綁住都夠膽打人?然後一嘢隊冧,哇,主角做咩帝女花咁「不可以殺人」,喂點解咁大反應,違反咗嗰個世界既倫常定日本國法律?ok解咗好耐唔可以冧友,冧友好大鑊,然後隔離兩個共犯態度係嗰個世界壞人團伙,或本身人死都唔係咁大單嘢啫。喂咁前幾頁主角因為有人死喊到鐵達尼號咁係咩情緒嚟。
5卷88左右。個社會秩序似乎呈現大家組隊按危險性接job,有秩序就係為防太危險之類。然後,你老母平常一件事,三隊人入去,兩隊死人仲要一隊死清光。仲要好似好常見咁喂好大鑊喎?好似報案就話阿伯暈咗,去到發現成隊ak47打劫銀行咁。而冇人追究呢個情況。ok, 已經咁撚反常既情況大家都危險,然後主角隊呈現全隊自發要救另一隊
因為依個故事入面啲劍士實際上係魔法劍士
都係因為今世生得高大靚仔又有家底 仲要係魔法天才
唔係既話比佢重頭黎過都係做廢人

個故事話我地知唔係一出世就抽到好牌既話都係認命把啦
1. 人神唔係送勁人俾主角做保鏢
呢個係一個好後好後好後嘅伏筆
嚴重劇透
情感問題一律建議睇動畫
漫畫刻畫得好差
因為某個女嘅係人地屋企自慰
人哋套副名叫來到異世界就拿出真本事
無記錯佢一開始已經講左係新世界會認真做人
其實套野唔轉生仲好
點都型住佢係件肥毒
有好多位同佢外表係點無關

踏出離開屋企既第一步同佢靚唔靚仔有咩關係
處理同老豆既嗌交/勸阿媽唔好趕女僕走呢啲位同樣唔係外表問題

出身既影響係好大,但咩都賴落環境既話就真係同主角上世一樣咁失敗
例如主角上世比人欺凌完唔返學,朋友黎搵佢打機其實係想鼓勵佢,但主角後知後覺,到想等到下次對方再黎就道歉,結果個朋友冇再黎搵佢
呢個位已經證明有好多野係自己唔去做,而唔係做唔到
主角比人欺凌係好慘,但一直唔返學唔係解決辦法
父母都好體諒佢,朋友又鼓勵佢,最後都係主角冇勇氣踏出屋企既一步完失敗
鬥氣喎 兩個system 黎
嚴格來講係俾人食咗隻豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞