無職轉生點解紅到?

409 回覆
88 Like 411 Dislike
出漫畫唔代表漫畫100%冇敗筆
走佬仲叫唔叫打得贏
初級魔法水球任何人出都可以set 威力喇,改威力唔係得主角先做到

而係得主角有帝級實力去出超強岩炮彈
因為佢覺得自己個仔萬能 咩都搞得掂 呢個形象由出世開始已經刻畫緊
一直叫人唔好從漫畫了解無職

通常都出事

又要講多次:
無職係紅小說 唔係紅漫畫

10個有8個睇完漫畫都會屌出聲 就算我係無職fans 都照屌

而且漫畫左改右刪依家進度都係就到全套嘅50% 太多伏筆未揭露答案
漫畫依家個進度
根本同仲喺序章冇乜分別
咁動畫呢?
你有冇發現,
咩「嗰個地方郵政就係以年為單位,由啲冒險者一個個城咁去邊打邊送信」
本身係好撚牽強既事。
有冇留意佢本身個故事係存在社會呢樣嘢,而佢個社會生活包括由農村鄉下去城呀,城去城呀,交通、市場經濟乜乜。坐馬車唔在講。
呢啲社會物質條件呢,嗱尊重,我唔敢講話老dup中世紀歐洲啦,但呢啲社會生活要素之下,
再出現咩呢個社會寄信要年年聲,但都有好多人寄,寄信係正常,同時主角一年內返屋企所以唔寄信。
你過唔過到自己嗰關?
大爆炸係合理。明朝王恭廠大爆炸炸得勁過無職㖭。
係話佢爆炸喺個故事出現個時間點,「好有拖戲feel」,同愛回家想添食加集數,老作個阿婆有私生子,係親生仔同事嗰啲咁啫。
但都唔在乎,呢個問題唔大,商業考慮。
炸完之後飛到天際,好危險;數分鐘內,不再好危險了。
屌。
因為唔好睇
呢樣咪就係無職特別嘅地方
主角頂盡都係中上,對住真高手都係收皮
成套重點係講佢點由廢柴成長到自信爆棚,再打落谷底發現自己有極限,學識妥協同待人接物,最後其實係家庭同伴先最重要,結局連最終boss都見唔到
一生都係自己能力範圍內盡力做,充滿遺憾但有意義,根本係勵志小說黎
情緒,可以解釋行為,唔可以解釋認知。
我而家咒你,可以咒你前列腺好睪丸好,
但無論幾憤怒
都唔會咒你生子宮頸癌,
呢個係認知問題。
其實你隱約都覺得佢兜得吃力既係咪
動畫叫好跟到小說的了,有d位重改左一改次序令你睇落順暢d tim,同埋有d位都原創得好好,例如第一季last交合個幕

但都cut左1 日常既情節,但唔影響整體
咁佢漫畫點解9嚟
同埋小說唔平你哋個個有買書?
邊到勵志
完全係你的首抽如何,你的命運也邊如何
咁你咪set到全世界都識無詠唱囉,或者set到好似魔法老師咁一邊打一邊詠唱,
係要全世界得主角諗到,其他人好似on99咁諗唔到
呢啲套路十幾廿年前大陸啲穿越小說玩到爛啦,
主角一定會有外掛,寫到中期同輩完全跟唔上主角成長速度
呢樣咪就係無職特別嘅地方
主角頂盡都係中上,對住真高手都係收皮
成套重點係講佢點由廢柴成長到自信爆棚,再打落谷底發現自己有極限,學識妥協同待人接物,最後其實係家庭同伴先最重要,結局連最終boss都見唔到
一生都係自己能力範圍內盡力做,充滿遺憾但有意義,根本係勵志小說黎
邊到勵志
完全係你的首抽如何,你的命運也必如何
故事中間就係不同事件同你講,就算一開始俾其他人優秀都唔代表啲咩,基本上主角喺大事件中都係無能為力,唔夠人打救唔到人見唔到真相
根本個主旨就係即使有幾多機會,都要個人爭氣先得
佢前世就係好牌打爛嘅例子
打機咁過人生佢既合理化做法如下:
體現在佢事實上過去現在將來都係咁,係個kam撚。而佢打算繼續咁寫佢喺現實社會成年生活都會繼續咁。
合理與否就視乎佢敍寫條友未來既日本生活係咪如佢設定咁樣行。如果做唔到就崩,做到就係完整敍事。

拖唔係問題,商業考慮。

所有故事都有「與現實社會不咬弦」之處,呢啲不咬弦先成其為故事。例如基度山報仇全賴好彩、羅賓漢基本上冇咩可能唔早早消滅。但並非不合理。要令呢啲不合理,可以係「基度山為咗鼻屎咁小事要去報仇殺人全家」「羅賓漢根本有心謀反」之類。基度山深仇大恨羅賓漢落草行俠,前因後果明確,符合當時社會人情,係冇問題架。唔係奇幻就唔合理架。

我屌你咁點解佢敍事要咁差??
你自己覺得兜得痛唔痛苦?
話說,我是漫畫讀者。
我地講緊嘅係
要係魔大陸到向人類城市送信要用好長時間
你講緊嘅社會情況如果係人類社會嘅話的確可以成立
書入邊人類嘅城市之間亦都有開通商路
係存在你講嘅社會包括由農村鄉下去到城市
但係魔大陸上面嘅唔係人類而係魔族
魔族嘅習俗同社會都同人族唔同
由於歷史入邊人類同魔族之間嘅戰爭
魔族同人類之間都冇咩來往
兩個種族之間只有好有限嘅商路同交通
而主角喺係啱啱離開魔大陸
去到交通比較方便嘅人類領地就遇到老豆
因為我冇睇漫畫版
而你冇睇小說版
所以對於我嚟講嘅某啲前提係你唔知嘅野
係依個情況就係魔族同人族兩個種族並唔係喺同一個社會入邊
主角同幾女做愛wo 點會唔紅
因為個仔太叻+老豆打擊太大+災難太慘, 幾樣野重疊一齊嘅結果

小說明明寫得好詳細, 連心理變化都有寫, 人地好心解釋俾你聽就串柒柒, 問人痛唔痛苦, 我睇你條attention seeker就痛苦喇
佢上帝視覺得嚟一直用現實世界嘅標準去評價無職個異世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞