無職轉生點解紅到?

409 回覆
88 Like 411 Dislike
佢類比姐唔洗咁激動
sor,唔應該俾啲弱智動到氣
呢到應該大部份人都係冇睇過小說
明明到結局,主角能力都係中間偏上,一對高手俾就做打殘,結局仲俾後世評為垃圾,靠朋友上位
如果咁都可以叫開掛,將定義擴展到咁,應該有手有腳身身體健康都可以叫開掛
希露菲咪就係跟魯迪學識無詠唱
雖然我支那無職
但我覺得魯迪都係有外掛

個根源係異世界轉生 本身就係外掛
因為你帶住呢個世界本身未建立但超前既想法
魯迪就算係肥宅 佢都有打機知識
會更容易比土著諗多步 例如提早修練

而成年人轉生(即使係0社會經驗)
但智力 思考呢啲 都一定比土著勁
單單係五歲 唔係計緊加減已經係超前

呢個前提下 土著既人生經驗 點都唔可能大過魯迪(除非轉生 重生)
即係 大家可以原地轉生
你讀過既小學知識唔會白廢
差在你人生志向有幾大 想唔想運用

而 魔法法則
係呢個世界原本就有 魯迪只係眾多發現者之一
背景
父幹 母幹 貴族 良好dna 只係優勢
但唔係絕對法則
即係現代社會 中產比窮撚有優勢咁解

不過重點 唔係外唔外掛
而係你清楚自己點運用 呢啲外掛去做咩
夜神月 可以拎住本死亡筆記
殺完一個死飛仔就怕死唔寫
亦可以用黎做新世界既神(佢想)

同op 個啲 萬中無一既能力父幹
但靠毅力勇氣打一場場仗唔同

但如果讀者 presume 覺得有外掛
就好似數碼暴龍04 係人獸合一 係垃圾 不值一睇
咁有前設就就無野講
因為想個 人神同龍神點解要對決 有咩仇口 可以召喚一個異世界既人嚟佢世界做佢隻棋
醒過其他人就係開外掛?

btw魯迪係鳩練魔法嗰陣發現架喎

打左做支那
支持無職
根據樓豬偉論,是
歷史上所有名留青史既都外掛仔
打錯字?
想知 sor 打錯字
睇左10期小說棄左, 太慢太多廢話太普通睇唔落去

本書出得早, 儲落班fans, 當時異世界轉生夠新奇, 而家當新書出應該無人會追捧
佢本身就係 TOP 嘅角色來...唔駛特別唱衰佢, 下位列強強度佢一定有...
用咗第二個名推廣姐
所以話前世記憶係轉生故嘅前設
如果覺得有記憶運用呢點係外掛我冇嘢好講咁佢哋由一開始就唔應該睇落去

但上面就話主角個基礎能力就比其他正常人高識得無詠唱等等呢點好似與生俱來咁
我就覺得佢哋屌嘅方向錯咗
詳情請閱古龍的昔話
如果講主角與生俱來嘅優勢,我覺得都好重要。但個重點始終都係佢有好好運用呢啲優勢
淨係講動畫
套嘢嘅對白文本smooth過一般異世界廁紙好多
搵番老豆嗰段對話同其他異世界番完全唔同級數
只可以話基本功紮實就算橋段唔特別都可以好精彩,類似例子參考遊戲界嘅DQ
基本嘅大部份異世界都食得屎
睇多3本 有驚喜
轉生前已經係蘿莉控
轉生後攞正牌屌蘿莉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞