無職轉生點解紅到?

409 回覆
88 Like 411 Dislike
清逐本逐本買定俾月費咁
逐本買
巧唔該晒
因為異世界通常極度無腦,呢套啲情節有少少少少設計同深度咪跑出囉,啲女雖然唔係頂級但有返咁上下水準都夠做低其他垃圾
好簡單因為善用異世界呢個題材,同埋主角獨特
大部分廁紙異世界個世界觀同人物都係copy and paste,
睇完都唔記得邊個主角係邊套異世界

好老實講計銷量既話,無職根本唔算紅,只係口碑好,手機俠呢啲無腦仲紅仲大眾化
好簡單
仲有邊套轉生寫屌幻幻寫到咁白
無職呢套野世界觀同冒險發展一流
係感情刻劃同故事推進方法銜接就好牽強
但比班fans推住「異世界天花板」變左你對本野的期待高左
自己推介就睇世界觀同冒險故事而要skip心理描寫或感情推進
咁全個觀感就fit哂

上面鬧足幾頁的保羅老豆打仔原因
自己睇法係魯迪第一次在魔大陸過夜已經諗到要聯絡冒險者公會
在魔大陸入第一個城市時就拜訪冒險者公會
在魔大陸輾轉幾個城市都有去公會
然後返到去人類大陸就「啊!我唔記得左!」去觸發保羅事件
呢度點兜都有問題
第一係兜得到,就會嚴重地冇左魔大陸的緊張感同危機感
第二係兜唔到
感情會變得好牽強,絕望的保羅見到「希望」之一的魯迪平安,居然唔係振奮而係責怪
變左保羅因為緊張家人而瀕臨崩潰的感情就會唔到位

除左呢段
簡尼斯在初期面對保羅出軌果度
己經睇到作者似乎未好好見識過咩叫女人發牌氣同黑化果種瘋狂
單單魯迪一兩句就好似救贖左全家咁真係最撚好笑
都幾肯定連作者事後都覺得自己有問題
所以在後一兩章無啦啦寫返段外傳簡尼斯視角去合理化呢件事
但呢個咁重要的感情位點解要入外傳而唔係寫在鬧交中以回憶出現?
呢個就係連作者都知自己出事的證據
咩 app
個故事真心on9
講內容真係垃圾嚟
係得啲屌女畫面值得睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞