無職轉生點解紅到?

409 回覆
88 Like 411 Dislike
咁有冇邊套轉生你覺得好睇?
歡迎介紹
但我唔係要你「解我聽」去覆述一件唔合理既事既前因後果。唔合理既前因,同唔合理既後果。
而係為何要存在咁awkward 既橋段。
吓 咁如果你想要留喺一個地方嘅同時去聯絡其他人就要寄信㗎啦 就算你自己行得快過郵遞 唔代表你有能力同足夠成本穿越唔同大陸㗎 既然係咁郵遞點會消失?
另外 套嘢都有講主角基本上係無諗過自己之外嘅人都一樣轉移晒 同埋都身心疲累到諗唔到咁多嘢

小說會穿插其他角色視角 同埋主角嘅行動同心理狀態性格都一致
老友你明嗎?
人類文明,
「採用郵遞」代替親身,
是因為「郵遞」比親身方便。
If
「有一個世界」,
「郵遞」比「親身」
更慢更唔方便更無用
Then
「郵遞」就會在這世界消失。
有呀
但唔會48小時內囉。
趕住返屋企睇火咩?
我講嘅世界唔係
"一個寄信要成年先到慢過行路"嘅世界
係個個世界如果你係唔太勁嘅人
去到每一個城市都要慢慢做任搵錢
再慢慢去下一個城市嘅話
咁以主角同屋企嘅距離可能要十年先返到屋企
咁梗係寄一至兩年嘅信返去係合理嘅
但係主角加光頭夠勁可以用兩年時間返到去
速度上仲快過送信嘅人
所以對佢地嚟講咪唔需要寄信返去囉
我自己行都到喇
我俾人水咗
無職轉生再唔合理
都比樓主小說都冇睇過同人討論劇情合理啦

依家就好似淨係食過爭先,問壽司邊到好食咁
歸來舅舅
強者新傳說
有套爛收尾肥宅轉生
葬送芙莉蓮
敍事都合理得多
你將件事套落去現實。
假設而家或1000年前歐洲,亞洲也可,
有個差唔多情況既真實既人
佢會唔會咁諗你就知點解呢啲解釋
係一種硬解、死解
叫佢燒死個漫畫寫手啦

硬解、死解。
老友
唔係成個世界都係
「郵遞」比「親身」
更慢更唔方便更無用
而係
以主角個隊人嘅實力
「郵遞」比「親身」
更慢更唔方便更無用
只要有光頭佬係隊入邊
佢地係魔大陸其實係可以隨便行
而對其他99.9%嘅普通人嚟講
魔大陸都仲係好危險嘅地方
個班人要隔城市通訊就唔會自己去隔離城市
而係搵冒險者小隊接任送信之類嘅方法去通訊
佢出版漫畫做乜
你講果啲10幾年前果啲穿越小說寫到爛,
邊個主角唔係靠自己修練成長,
咩流派都有,天才流 廢柴流 外掛流,
放係而家無職既設定同劇情真係好普通
咁既時空背景下,佢老豆
係唔應該覺得佢冇信到唔啱的
寫得唔差
而且無職係2012年果批Web轉生輕小說,多人睇正常
利申睇得少少就棄左,唔岩自己
光頭佬就好似滿LV SSR卡
主角老豆就係滿LV R卡
佢老豆當然唔會覺得佢地人會快過信到
因為以絕大部份人嘅實力同眼界嚟睇
兩個細路都冇可能咁快返到屋企
佢地係特例
你前面指「大爆炸」係唔合理

呢句唔幾明你點解會咁諗

「大爆炸」你可以諗成係天災

例如大地震咁

天災本身就係唔講道理嘅嘢來 對書中角色係一出悲劇 而呢次天災會影響到好多人

用現實例子講
日本311大地震 最後促使新海誠整咗部「鈴芽之旅」出來
老豆係個陣已經絕望到日日借酒消愁,仲邊會有能力去冷靜思考,見到個仔一面輕鬆快活,有講有笑咁,就一時火滾屌撚左先,其實都算係人之常情
其實睇到呢版 都只係一個attention seeker 姐
要屌 就淨係捉住漫畫版 然後叫你解釋小說既野

講真 寄唔寄信 個原因
真係有睇小說就知
有啲係作者刻意為之
你要用 2023年既地球人角度 現實主義出發
根本連哈利波特 定 卡繆作既鼠疫都一定唔合理
一定要輕小說的點先
1 4 睇緊
兩套都未完 定論唔到

如果淨係計漫畫 咁確實上面完勝
但佢哋又冇小說 呢方面冇得比

就咁計故事邏輯
歸來舅舅都有問題
舅父去異世界做咁多年人都當打機咁過呢件事都係唔合理
但讀者接受呢個設定

敘事方面
就算芙莉蓮都有人話劇情拖沓

其實係佢哋敘事做得好 好到令你接受「唔合理」嘅設定姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞