[26] 電單車討論區 (126)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我都試過燶野味
係泡泡水落左去三角台下邊d 窿窿喇喇位,果度d位又熱,加熱左泡泡水所以有陣燒野味

但你話無洗過車,會唔會落水期間有野沖左落去,之後加熱左左咩樣野發出黎既味?(例如樹葉?)

我尻估架咋
琴晚我返到停車場我都有抹下,落雨好多嗰啲碎葉仔癡住咗喺嗰個水冷度,我抹落去都興嘅…但係理論上我應該抹乾淨今朝着車仲係有味..
你都見到有嘢飛咗入去,可能舊嘢比前疏辣溶咗都唔奇,又或者喺喺嘅內側,搵電筒耐心啲照吓啲窿窿罅罅睇真啲
我諗緊我係咪要拆開個fairing睇
煙透明,水氣
白煙,膠/偈油
新車有燒野嘅味係正常
引擎整果時會有切割有溶接要落油同膠,引擎出面果D可以抹走但係入面果D抹唔到
所以新車著車果時會燒左入面剩低嘅油同膠,燒燒下就無
哩D係架車破處嘅味黎,二手俾人玩完開發過果D唔會有
今日揸車返工又好似冇乜味 希望真係冇事
一落雨唔單止無人揸車
連 post 都無人推了
連續兩日都有揸,帶埋底褲番公司換
我星期六揸咗
行西沙 迎頭啲泥鬼一過水氹 我好似沖浪咁
部車仲死埋火嚇到我仆街
就黎出cb750,大家點睇呢部車
以為個天靚少少落唔出揸出去點知淋濕哂
以為個天咁暗會落雨唔揸又冇雨
電動嘢好似越嚟越得咁,但講到越野仲係要靠汽油

https://www.whatsnewsmedia.com/12919/09/35/16/
緊係揸水鳥好
報道有提過柴油電單車,唔知有冇寫錯
無記錯美軍有款KLR可以入柴油汽油都得
傳說柴油好力啲
仲一定平啲
柴油電單車好多廠試過. 但結果都係做唔到高power, 重量非常高同體積好大
放落電單車商業上唔可行, 得少數好特殊用途先會用

同電動電單車個困境完全一樣, 除非電池科技有新突破, 如果唔係好難取代油車
網上搵到呢款,原來同汽油車比,起步加速會慢啲,但續航力遠好多

https://silodrome.com/kawasaki-klr650-diesel/
好唔好力啲唔知
但係電油燃點二百幾度,柴油燃點六百度
柴油26都幾肯定唔係燒春袋咁簡單
咁又不一定嘅
柴油因為燃點高所以唔用火嘴引爆 而係靠壓縮引爆

壓縮個下會好高溫, 但係柴油引擎壓縮比非常高嘅關係, power stroke之後嘅壓力會下跌得好快, 從而溫度都會降得快, 分分鐘無汽油引擎咁熱. 但同時間因爲壓縮比超高加埋衝程長嘅關係, 引擎震動會大過一般汽油引擎好多

另外一點就係柴油嘅燃燒速度慢過汽油好多,
令到柴油引擎天生就行唔到高轉 (加上衝程長等等因素), 副柴油偈比你塞得落電單車都唔會行得快, 兼且可用轉速會超窄, 所以真係只限軍事用係適合
有冇師兄最近買部二手車,然後申請易通行?係唔係要親自去攪?
我上網攪話我部車已申請,但係因為上手留牌,所以我果個已經係新車牌。
有冇師兄有類似情況?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞