[26] 電單車討論區 (126)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
無架啦
而家供貨正常返新車都唔洗等好耐,有得去旅行啲人唔再有錢無地方洗,仲要抄牌抄到癲
而家唔會再好似兩年前咁買到要搶
加多幾千有25R
加多少少有6r
再多少少有新4RR
再多多少少有10R
再多多多少少有v4

有冇手足出車
太慢跟唔到
原來係大皮組
電動單車出唔出得
咁我減少少買NMAX
想問下邊度訂抵屌啲?
跟牌行,係我廢
我跟牌-10仲廢
Low Side

所謂的low side,套一句台灣常用的詞:犁田,沒錯,那種因為摔車而騎士在地上滑行的畫面正是low side。會形成low side主要是因為前輪或後輪因為:1.騎士操作不當而與路面空轉到完全失去抓地力,可能是突然大灌油門、突然鎖死煞車。2.路面因碎石或油漬過滑失去抓地力。或者是3.傾角大到超出輪胎抓地力負荷。Low side對騎士造成的傷害你我皆知,不外乎是與路面摩擦造成的傷害,更嚴重者,可能遭對向車輛撞擊。

High Side

相較於上述提及的low side,high side造成的傷害是相當巨大的。High side的形成原因為後輪因各種狀況失去抓地力後,結果因為路面情形改變或者騎士操作不當讓後輪瞬間恢復抓地力,強大的力量傳遞至懸吊系統作動而使這輛車劇烈彈跳,騎士因此情況而被高拋重摔至地面。一般而言high side造成的傷害可能為骨折等等撞擊傷,另外因為發生high Side時騎士會在摩托車的前方,這時騎士有可能被追撞上來的車輛造成二次傷害,其後果可以說是不堪設想。普遍來說,可以發現high side造成的傷害遠比low side巨大,假設在兩種情形都不能避免的情況下,選擇low side會相對安全一些。

梳士:https://www.moto7.net/2019/01/lowside-highside-ridesafe.html
正正常常係香港路面駕駛係唔應該揸到high side嘅
因為如果真係太兇狠,其實轉緊彎尾碌過渠蓋呢啲跣嘅物體再去返鋪裝路個下,其實都有機會,自己試過捽一捽好似個尾打斜標左向前少少咁,嚇到瀨屎
小心駕駛
想問下琴日病左中左流感,成個星期都有睇到醫生有醫生紙偏偏琴日第一日導師堂真係好病無去到又無睇醫生,請問A1重有無得補翻個堂導師堂
點解你會上連登問
因為呢度好多人都有牌,應該易揾到有經驗嘅
不如問下A1導師喺唔喺度
請問有無A1導師係度
點解唔打電話去問
睇中左架Z300
有咩要注意
注意大力D劈價
真係覺得屋企人弱智

上網睇電單車外套話我痴L線

X: 著件背心渣車都得啦,以為自己係賽車手呀,熱L死你呀傻仔
學到野
街道盡量唔好lean 太低啦 記住有人等緊你返屋企
到時你炒又唔係佢傷,梗係咁講 彩佢有尾

ALL THE GEAR ALL THE TIME

其實而家多左好多較casual 保護衣,可以攝啲護甲入去
保護自己嘅嘢永遠怕多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞