[26] 電單車討論區 (126)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
火花羅,玩4極點,勁正
大家要小心揸車
兩單西環…
而且價錢唔差太多
最近我都搵緊
新嘅NMAX2023先36xxx
二手2020竟然都3萬
濕地揸26真係可免則免
個單唔知佢自炒完俾旅遊巴轆過,定係俾旅遊巴撞完再轆過
有片了.....
睇完都唔明佢做乜
就算當佢入左旅遊巴盲點都算
佢cut 過去係自己挨埋去撞
燈又唔見佢有打
似ball out
但好明顯佢仲係舞唔掂架車
學牌真係唔好揸呢啲大膽車
太有自信高估自己就出事
好似話係學牌(未fact check)
我個人覺得好大機會係視線轉移左去架大巴度
兩架車越埋佢就越望落架大巴度,越望架大巴佢就越往佢視線方向駛埋去,去到最後一秒直情落埋brake,夾硬拉直埋架車…
想知道如果呢個情況發現ball out埋左大車度可以點自救避免炒車?
利申準備考強制
首先係根本唔應該ball out
記緊望逃生方向,唔好望大車

人望邊,車去邊
大車係隔離就比大油走
似係黑天兄所講 ...
段片一開始已經ball out晒去到1位 ...
再望一望大巴一驚就落brake拉直埋架車直撞落大巴 ...

係咪學牌都好大家小心揸車 特別呢幾日天雨路滑 ...
特別盡量唔好同大車平排行 ...
一係過佢頭一係慢D等佢過左先 ...
學牌出部咁既車
應該與大車保持更多距離
搵唔到條片
利 岩岩電單車P牌
佢部咩車黎 利申唔識
睇落好似細CC
文字上點做其實個個人都知
就係知道ballout 果陣唔好驚唔好望你就撞既位
要刻服人既本能反應 再望深啲出灣位
你愈望撞既位就一定係直指埋去
不過呢啲野係要靠實習,你試得多練習得多就得
但香港呢啲咁落後既地方唔會有人有場地教你救車
其實46都一樣,架車跣果陣要點救車係需要練
你有場地試到打滑既感覺係點,你習慣左唔驚
個人先會做到反應既救車動作
26都一樣有輔助架可以裝,然後感受下架車轉灣打滑係咩感覺同點樣救車
睇佢果架似係150cc?
ball out最緊要唔好大剎 ... 望著你個出彎位 ...
因為一大剎(用前brake)你架車實拉直想轉彎都轉唔到 ...
詳細睇YouTube ...Youtube有講個理論 ...
果刻係油門慢放再用前尾brake慢慢減速 ...
當然唔好ball out啦 ... 因為正常你入彎果刻你已經修正速度 ...
好似係 ...
有晒防跌架果D 好似豪爵黎
其實都係講經驗,個個學車階段都一定ball out過,就算正牌有時手痕都會overspeed入彎瞓唔夠條路線歪左,慢慢收油望返實你嘅方向,自然就會過到,今次呢位一ball out就驚,應該望實架旅遊巴再大力dup咪直隊埋去囉
但係加左2個側箱
不過出事地點係咪綠牌黎
冇掛學牌保險唔包
岩岩睇左條片似自炒
RIP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞