[26] 電單車討論區 (126)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
揸車無時無刻都同自己講視線望邊 架車去邊,連過灣既時候都咁同自己講
當你有事既時候會自然好快望返你要望既正確地方

當然你要對救車有一定既知識
以前街師傅教,遇危險,要先諗畀油避,唔係諗煞掣停
(但後者係本能反應,要克服)
上面講嘅嘢係冇錯,但當發生事果陣要0.3秒內有反應做到出嚟至得
https://www.youtube.com/watch?v=Fm4v2DuOC6Q

我睇台灣呢個師傅教防禦性駕駛話係先減速唔好諗閃避,
我估只係一般市區路面/對行人o岩用, 去到高速/大車就比大油去避好d?
(我未有路面經驗真心想學牌出車前認真去學習下呢d知識)
你首先要有事果下個人唔驚
先可以做到適合既救車動作
至於點先可以唔驚就係試多啲習慣個感覺
救車道理真係個個睇完字都識講
但到出事果下唔識反應用唔到就仆街
好似46落雨跣胎 平時無乜機會感受
個個一甩果下本能反應就係落brake 停左架車佢
但一落brake 份尾就即刻走上黎然後雙手合十等執野
講就係人都知要縮油逗住架車等佢咬返地,落brake 就一定死快啲
勸世Vespa坐後座好辛苦 個腳踏位頂住司機個落腳位 揸又唔舒服坐又唔舒服
上到高速 ... 最好緊係同大車保持距離 ... 唔好同大車平排 ...
你同佢平排 ... 佢盲點多真係睇你唔到 ...
一係俾油快過佢係佢前面 ...
一係就減速係佢後面 ...
同埋係大車尾都唔好太貼 ... 起碼有2秒距離 ...
留返D空間同埋係24線 ... 等隔離線想CUT都有見到你 (唔望鏡就點都望你唔到) ...
起碼佢見唔到你架車 ... 都有機會見到你個頭燈 ...
佢真係黎過硬CUT你都有反應收油 ... 就算佢輸 ... 你唔骨折都成身花晒 ...
要留意多D路面 ... 前後左右都要留意 ...
直接D就係你要知道周邊全部都係仆街 ... 一有機會就會殺你 ...
咁樣你就自然會揸得安全D ...
明白既 ...
所以有時D野都無計 ... 做左孝順仔都無法 ...
所有野都返唔到轉頭 ...
永遠都係鍵盤戰士就係最叻 ... 講所有人都識講 ...
只可以講既係自己小心D ... 盡量唔好俾呢D突發事件發生 ...
防衛式駕駛
周時先諗咗人哋會點樣出錯,再諗定自己點樣避
小弟都講下自己嘅防衞式

我習慣係記車
行緊個陣望左右鏡睇下當時自己附近有咩車
有大車係身邊就比油過,係後面就cut 第二條線
係一個視野廣闊嘅位置行駛
得閒望下啲車嘅側燈係咪閃緊
閃,即係佢準備想/要 cut 線
你可能就已經係佢嘅盲點
見到咁就比油去/收油讓,因為佢哋話cut 就cut
唔博

Ball out
無車嘅,慢慢鬆油門,然後少少後制/腳制
太高速,知會收皮就棄車啦
(low side ,high side 我都唔知點救
有車嘅就要做counter steering
https://youtu.be/ZpV2Bg-WX0w
今日揸車翻屋企後車一見到我即刻2秒變3秒距離
high low side 你唔係想高速瞓大彎其實好難會發生 Motogp 車手都會發生嘅事,冇得避免。最緊要安全速度行駛啦
啲大車比油仲狠,有時啲跟cc車都唔夠佢地黎,尤其是揸到上80以上,大車加速好似仲好過啲250cc
High low side 即係後胎咬唔住?
https://youtu.be/U1mSavQ_DXs

呢個channel 有好多野學幾funny
得閒望下 學多d野
第一日上19泥鬼 完全知道真係唔好同大車平排
有大車旁邊一係加速過佢一係收慢係佢後面
係佢後面都小心 ...
好多沙石飛埋黎 ...
睇下comment
有冇巴打揸Rebel 500
高速就同架車同一方向瞓,低速例如打八字同九十度街坊彎就反方向瞓,唔好亂跟
個學牌似係睇緊地圖 唔知唔覺過咗隔離線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞