[26] 電單車討論區 (126)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
睇清楚隻迴避處有無反光閃令令既油漬先好訓咁低
轉急灣就慢慢黎啦
迴旋處唔好亂嚟 正常揸就夠
換KIT 避震
唔好晒錢買原裝
一係想平D 就買條2手原裝避震
慢慢嚟點都好過(碌到垃圾水/失平衡/...)炒車
搵個爛地場擺低都好吖,反正都係露天泊住部車
師兄,想問下邊度睇邊款啱自己架車
你部咩車
最簡單就webike
Z250
我都想買呢部
平既牌子咪YSS
唔想煩落禾禾禾問, 佢代理
仲250?
起碼都400啦
新手操車
買唔起
最平果條yss 都好似要$2000
計埋運費裝工都接近$3000

除非你會揸到冧偈 否則唔建議洗錢改

又或 你試下上日本yahoo拍賣 揾條二手原裝 果到好似幾舊水
唔好買垃圾車啦
各位師兄斜路起步會唔會用頭brake ,定係全程尾brake起?
今日斜路塞車諗住試吓拿頭brake起步,發覺唔易,次次都差啲死火😂後面位師兄應該已經屌緊我
跟返110/70,150/60。
正常車房知會跟返你個size,除非你特別要求要裝120/160
我之前換胎都有諗過裝120/160,但老細話唔好,都有解釋返點解要裝返110/150。
所以師兄唔使擔心
其實學車果套都真係用到老, 學到老 (包括轉線擰頭)
斜路起步都有9成係用尾brake
另外果1成都係半吊極力子唔比佢後溜, 練返極力子遠近個感覺
🤓理解
我要多啲揸先得,我油門同離合都控得唔好,攪到chok下chok下就死就死咁
正常路面揸就主力用頭brake 多D
如果你渣羊就頭尾都應該會用到
棍波
新嚟報到想請教下各位師兄
小弟係台灣讀完書返嚟,係台灣有4年電單車經驗
嚟緊係香港諗住買架羊仔代步返工/周圍去,YAMAHA Force 155 or SYN DRG都好
都有爬下文睇下新聞見香港渣電單車好危險,小弟都唔諗住渣架羊仔上high way 架啦,想問下各位師兄制唔制得過呢
台灣都危險喎
老老實實台灣危險過香港
只不過香港渣26泊位問題好嚴峻 要考慮埋
我都見話好多骨位死車 然之後近期又瘋狂抄牌
泊車嚟講香港真係地獄,台灣尻泊就搞掂
我見第二個po話台灣嘅道路設計相對地有俾埋電車,雖然我覺得係無用 啲人都係尻咁嚟
但係香港就真係完全無,然後香港又有dc9 小巴狗,所以我都唔知咩境環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞