31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
記得去搵 穩陣Agent,搵後生,佢好快唔做變孤兒單;搵老,分分鍾瘋狂Sell你好多份。
所以建議清,自己一係自己上網搵定資料 &貨比三家:真係自己拎份未簽名保險書逐項睇。

無Agent就所有Claim錢 form&程序 自己搞掂。
有Agent (首先條友要靠得住) 就黎ing幾十年 都係佢幫你去Claim錢,你負責簽名。
又係比錢對賭責任心。
人地雖然唔係成個屋苑劈價到40 萬等你買, 唔少人係入到貨, 就算唔係最低價都唔會差得遠
我完完全全建議大家 「自己」去買政府份 自願醫保。
至於所有其它保險,一律:自己睇曬啲條款 &需要先簽名,唔好下下買左咩都唔知又月月供,到時又唔知點算。

我女朋友幫佢朋友父母睇果份保單:完全係倒貼錢/保障好少。
屌,自己買有乜撚分別?保險公司閪起上嚟,有代理同冇代理都一L樣
弱智仔
fg儲到仲多, 個時係外國做野,而家返番黎,搵少左
睇你父母有無啲 遺傳病。 有就你要額外買啲危疾。
無的話,你買份自願醫保 +公司Plan。
都係一句,起碼你要清楚一件事,出左邊件事,你有得賠 % 保額。
唔好信曬保險Agent , 自己白紙黑字 「Fact Check」左。
最後影埋相Save係Drive到。
我身邊有d人,投資其他咩基金或者科技股,本金輸左一半有多,我慶幸自己比較保守
屋企有兩層,一層自己同老婆住,一層老豆老母住
同意唔好信晒agent,但賠起上嚟保險公司都係玩鳩你
身邊啲人玩美股已經醒水上年清倉, 最勁係輸港股atm , 不過政策市預計唔到
一入職係外國平均6,7萬,而家回流返黎4-5萬
蠢仔,有錢人搵錢跟本唔係靠儲,你都肯定100%無享受個生活,你跟本無得提高生活水平,只能夠做到60歲
好多人識發財,30歲已經唔使做,更加唔會禁on9走去供樓
Allin 3988. 939. 一年收3xx k 息。
有啊,你「自己」買,上網都得!!
不過好多時候無Agent就真係 你自己去搵Form,填Form,交Form,再等佢寄支票。
我中學老師就真係自己一個格曬「所有」保險公司啲Plan,逐一睇條例,之後最好果一間買 自己選擇Plan,唔加「任何」野。
利申:佢係犀利到買樓都不斷Search,啲地產經紀回扣係幾多。

你一定要白紙黑字 「Check」清楚!!
暫時我又未見到有咩係Claim 唔到錢,時代唔同,佢地目前係巴不得你去Claim錢,佢又可以借機 Sell有用

我有同學係拎阿媽買落教育基金 ,要自己不斷打電話去催,Agent一早辭職,變孤兒單。
無代理:有咩事 自己搵有咩方法Claim錢。
有代理:個代理幫你搵方法Claim錢,有啲檢查可以寫落其它項目到而又包到。哩啲就係分別。
根據您目前的狀況,設立退休目標的關鍵步驟如下:

1. **確定退休年齡**:首先,決定您希望在何時退休。這將取決於您的健康、家庭狀況、職業規劃等。退休年齡會影響您需要為退休生活儲蓄的時間和金額。

2. **預估退休後開支**:根據您目前的生活開支,評估您退休後每月需要多少收入來維持生活品質。考慮通脹率和未來的生活變化,例如子女的教育、醫療保險、休閒活動等。

3. **計算所需退休金額**:根據您的退休年齡和預估的退休開支,計算您需要累積的退休金額。您可以使用 [4% 提取規則](https://www.investopedia.com/terms/f/four-percent-rule.asp) 作為參考。這個規則建議,在退休後的第一年,從儲蓄中提取4%作為生活費用,之後每年根據通脹調整提取金額。例如,如果您估計退休後每年需要240,000港元的支出,那麼您需要累積6,000,000港元的退休金額 (240,000 ÷ 0.04)。

4. **評估現有資產和預期收入**:分析您目前的資產(如定期存款、股票投資)、預計的儲蓄增長以及其他預期收入(如強積金、社會保險等)。計算這些資產在您退休時能提供多少收入。

5. **制定儲蓄和投資計劃**:如果您的現有資產和預期收入不足以達到您的退休目標,則需要制定一個儲蓄和投資計劃來彌補差距。您可以考慮調整您的資產配置、投資策略、儲蓄比例等,以提高資金的增值潛力。

6. **定期檢查和調整**:經濟環境、收入和開支可能會隨時間而變化。因此,您應該定期檢查退休計劃,並根據需要進行調整。

綜合以上步驟,您可以制定一個適合自己的退休目標和最優安排。為了確保您的退休計劃成功,建議與專業的財務顧問合作,以獲得針對您個人情況的建議。
你做邊行?你同你老婆一起儲,定係你自己架?
FF都吹到8頁
,保險份野「一定」要睇清楚,究竟係包一次Claim錢,定復發後都包埋?
就算以後個Agent辭職,你份野都唔會跟住跳海唔見曬

啲保險公司玩人果啲,都收埋係 好細項到。
得幾千萬美點夠退休呀,咪玩啦
唔少人?等你搵d 成交出黎
多過十單當你贏
係 基本上儲到40歲慳d洗真係可以退休
介唔介意講下邊行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞