31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
我都有玩下錶 不過買黎都係擺多
我之前錶都多,不過賣得7788, 套現做定期 實際好多
total得幾十萬貨仔
定期都唔係多錢

我留黎得閒扮下嘢算
最新買個隻跌左10個8個
放都曬氣
咁快儲到370萬,點會無方法,

一係咪玩,一係咪扮。
哦, 冇咩所謂既, 我都留左幾隻係到換住帶, 邊放邊帶, 有人要就賣, 賣唔出就帶住先
38x了, 冇咩特別方法, 都係每個月儲5萬,
都係, 都係老母1-5幫手湊下, 星期6,日 老婆湊番,
洗唔到我d咩錢wor
傻西先讀國際學校, 讀書無7用
曬埋D無謂錢, 讀國際學校 出國讀大學, 10幾廿年 起碼洗多幾百萬, 正正經經留番係到讀15年免費教育, 大學無撚讀, 中學畢業出黎做SALES, 人地大學畢業,我個仔就退休啦, 傻西先讀
因為我就係個條傻9 洗左屋企幾百萬出國讀書, 我屋企人話當初我唔出國讀, 個幾球買多層樓, 而家升到1500啦, 你退撚左休, 洗西做咩, 讀來做咩7 ON99, 洗幾百萬讀書係呢個世界最ON9既事, 仲有我算好運, 人工唔算差, 我大把大學同學而家都係搵緊2萬左右, 幾時先賺得番個幾百萬??
我全家都比較開放, 都知道讀書無7用, 就算我個仔第時要讀大學, 最多都係留番係到 唔洗幾多錢讀, 講真, 除左專科 比如你以後想向醫生 律師, 工程師, 之類好專業既工發展, 其他工, 讀書真係冇7用, 是撚但就OK, 慳番D錢, 人地大學畢業, 你個仔就退休啦, 反正理財+儲錢滾雪球 知道, 我從細就會教佢, 佢慳番D學費來滾雪球實際好多.
每個人諗法唔同, 最緊要自己知道條路點行. 我好清楚哂我既目標
起碼係香港讀到大學畢業

4年學費16.8萬 生活費5000*48=40萬

4年返工 當每個月可以儲到15k=72萬

所有成本加埋112萬買個學位 除非你個仔真係絕對廢物讀唔成啦

如果唔係 無乜理由唔讀 以你既身家黎計
如果買埋bitcoin做埋首富添
邊有咁多如果
我就係經歷過,所以咪知道要避免哂咁多錢讀書
佢上面話係由細到大讀國際學校,另外出國讀書,呢到起碼400萬學費+生活費 最少, 當然好似你上面咁講,留番係到讀,我絕對ok的,無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞