31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
其實兩個方向我都行緊
宜家只不過係睇緊邊一邊行得比較快
但目前狀況都係喺香港學咗個車牌先
去到未咁快搵到工都好
揸住車做Uber送住外賣先
好過坐喺度等運到
保險呃人㗎
同路 不過大你少少
諗緊800-1000就退
去泰國或者馬拉住算
有時見好多香港人明明已經可以輕鬆退休
但係都仲日日營營役役唔知為咩
過大海 玩返幾手先啦
十雞十雞咁去
翻幾翻
去到 3 千萬好停
31-22=9年

一出黎月入5萬儲3萬,當冇加過人工=3240000
姐係樓主呢9年黎平均每個月最少儲到3萬甚至4萬
不得了

我地d普通人fg得2萬,做3年野先有4萬,哭出來 得2皮果頭2年基本上係儲唔到錢咁制
你邊間銀行鳩噏唔洗本
你買左幾耐?
通常儲蓄係保多啲。

儲蓄保成個logic係:
理論上,你越來越容易有大病,使得最多錢,間保險公司賠越多。
最後,保險公司認輸,寧願倒貼一啲錢送走你。

首先你唔好諗住塊錢拎得翻。
你要計算: 其實包啲咩病,預自己容易中咩病,通脹率& 哩類病情歷年手術費用係幾多。

睇你支出幾多
份醫療係公司plan定咩?
同埋唔買埋政府個自願醫保?如果你到時有病入院,都可以claim 多一份錢

最後你幾歲?同埋咩工種? 其實都可以自己Pre第時有咩病。

例如我自己係讀護理科,又鍾意食辣,三餐不定時&翻輪更。
預自己大腸癌, 肝腎類問題多,所以要留意個Plan 包幾多錢,幾多次。
介紹下有咩穩陣收息股
搵多個零
公司另外有份

廿中,藍領(管理階層,返shift)

我check下我自己嗰份計唔計入自願醫保先,好多年之前買落
又嚟嗰啲有錢人一定因為搏命工作而百病纏身
越努力工作嘅人越注重身體
窮人成日掛住食食食 劈酒
日日都咁苦 唔食吓嘢點減壓
死得仲快
我一開始都覺!!成個傳銷咁款,日日Sell
之後女朋友手生左哩 Galion Cyst, 佢自己搵相熟醫生(for claim 多啲錢)播道醫院切埋。
最後買單4萬幾,Claim 左錢 三萬幾,嚇到我,先開始小小改觀。

你可以話公立醫院都得,其實係。不過你自己Check下 啲排期做手術要排幾耐,同埋醫生唔係你有得選擇,比大陸醫生你都要硬食。

成個保險就係對賭性質。
唔係要一刀切一係返全職九號一係就完全唔返工嘅。得閒返啲兼職工囉,啲兼職工時薪好高
曬命post ?
儲成10年 都唔夠我過澳門玩兩個鐘
你反醒下啦
打漏左
收息股
已經可以退、除非你本身大洗(不過30就儲到4mil應該唔似大洗)
仲鋪咩路??keep到65歲 月儲4萬2
加埋370有2000幾萬 未計中間keep住定期既利息

咪到時退休咯
似吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞