31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1075 Dislike
any 攻略?
4% rule

有啲料到
巴打有冇自願醫保好推介?
上網睇咗好多,但好似又差唔多咁
行內有冇話邊間綜合而言夠用/好啲?
無推薦 費事比人話 。
我會搵定幾間大保險公司,之後用1-2小時逐一對比。
清,你keep住比之後10幾年,用1-2鍾去分好壞唔過份
我都係聽女朋友平時up翻黎。比佢實話自己公司好啦。所以都係建議師兄自己搵
其實都差唔多,突然醒起。上面提及個中學老師講過: 自願醫保 其實間間啲野都大同小異,因為政府都包底。所以無咩太大分別。
明解,唔該師兄
其實最近會想買返份自願醫保,係因為身體開始有啲毛病想去睇,但又驚一去睇有咩事就即刻冇得保,所以諗住買咗先。
我呢個諗法有冇錯,定其實咁短時間買完,有咩事都係唔會保
有咩毛病?
你諗法非常正確因為保險有啲項目係買夠半年 /某啲時間先生效。所以我先建議大家睇清楚

好耐之前單新聞出,有條友,發生自己有Cancer,先想買保險,仲想即刻Claim 手術費。想「裝」間公司錢都要高明啲啊

教你多小小。
如果覺得大件事,買埋多份危急。供一年先去睇,你Claim錢個批核都會好容易過,無理由你買完無幾個月就即刻 有大病要claim錢(骨折意外除外)。

如果小事 到時再取消佢。
簡單黎講你30年前幾多千(我估4千左右)先可以有宜家8千生活水平.再去估30年後要幾多萬(我估1.6萬左右)先可以去到同樣生活水平.計完就可以沖涼瞓覺.
搵5萬,31歲,供完一層樓再加370萬現金都叫算係好少?
視網膜,其實都係估估吓唔知咩事
但都驚真係賴嘢

我公司係冇保險的
啱啱上網睇緊bowtie有啲基本嘅自願醫保
不過我估佢又未必會包埋咁專嘅眼科
諗緊我係咪應該買一份自願醫保做個base
然後另外加個blue嘅WeGuard醒目保
(見佢呢個最平個plan都係每個月16-37蚊)

唔好意思巴打
真係唔知問咩人好,身邊有冇人識搞
認識嘅保險「朋友」都非常唔熟
如果你得閒希望可以解答下我指點迷津
叫做有多個方向都好
一世平安!
我28都供完層800萬樓
我屋企有兩層夾埋2300萬左右既樓, 已供斷, 不過都係自住, 幾多億都係咁, 一層我住, 一層兩老住
好酸
無你睇落咁美好 你呢啲所謂津貼係地區啲舊診所 廢嘅 開撚完啲藥除咗睡意 咩柒效用都無
似假膠
總之唔掂股票,做生意包你退休穩打穩紮
係, 我掂股票都係收息股, 仲有佔我小部份資產, 我身邊好多人掂股都輸身家,
即係月薪8千買林寶啲朋友
最有價值收息股研究所 @ 2
https://lih.kg/3334281
咁你家用都俾幾少
仲要有助攻 最急要搵應該係搵老婆多過退休 搵到好老婆會財富增值 搵到個港女會減值
我就咁上網打都搵到幾間。
其實希望大家去比較保險細則啲野 唔係睇佢啲廣告宣傳,唔通「儲蓄成份危急保」真係話你聽,唔好意思,我地保險公司唔想賠大錢比你,比凸多小小錢你,完左份保單啦

同上,保險公司對自己不利 &對客戶不利條則 就會寫入細項,而到你真係簽名果陣先會show出黎,而吸引你果啲一早話比你聽:(16-37蚊一個月)

所以你可以全部都要,到選擇簽名果刻 比較曬全部條款,選擇對你最好果款,唔係廣告宣傳所謂「抵」果款。

自願醫保包唔包眼科,你埋睇下各家公司有咩細項,包手術?醫生巡房費?所謂營養費?

一句:將 自己個人同荷包交比自己係最好。

你問得啲Agent就預左比佢Sell,不過之後啲野(如果佢係負責任的話),佢會接手幫你處理:搵醫生 (哩Part就小小 Tricky,因為要你好清楚份Plan包咩,同點將啲收費填入啲 可以Claim錢部份,但正常就唔得,因為佢地有所謂相熟醫生。當然啲醫生都會做多啲,例如幫你check多幾項目,收多啲錢 Book 醫院,填/交form,追錢)
以上你都可以自己搞掂,同我中學老師一樣,自己全部野搞掂,睇清楚啲Plan

最後:清,記得睇清楚份保險係Claim 到 「幾多%」,因為我女朋友次次都話其實好多人買左 以為100% 賠曬,自己比保費錢=全部費用。
1 年支出10萬。今時今日大把人90歲命,60年後的人平均100歲以上。即係樓主要準備70年開支。不計醫療開支,不計物業維修,不計通脹,要立即退休700萬才夠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞