31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
15m 如果有樓,直接 退得啦,
結咗婚有仔女? 有四大長老? 獨子? 公屋出身? 唔使諗
現金+股票385左右 (320定期4.2%息, 50收息股6,7%息, 15萬活期3%息)

兩層樓: 一層自住, 一層兩老住 (兩層夾埋 2300萬左右)
小弟平均月薪 5-6萬左右 (呢兩個月比較高有9萬同7萬)
夫人月薪固定2萬
另有個仔

兩老唔洗養, 佢地退休食長糧, 仲高過我人工
15m 全放voo ,每年10幾%增長, 每個月有10幾萬
未夠
諗唔明 點解咁既身家要月洗4000
何必屈就 錢又帶唔走

同你差唔多 或者多些少

衣食住行 都唔會慳自己
唔賭 唔亂投資 唔玩d有錢人玩意
做個普通人 d錢根本洗唔曬
唔係你㗎喎
唔認同你所謂努力,因為你食晚餐同住都係屋企嘅,直接啲講就係少咗住房同一半食飯開支。當然你搵到錢係事實。同埋我哋唔認同你嘅所謂努力都好,你都一樣生活得咁爽
通脹情況下,本金不變,賺買力愈來愈小,你仲想佢派息夠你洗兼追到通脹

通張5% 你洗5% 佢派10%就可以維持
養唔養寵物?識自己去廁所
有無得屌先
小朋友教育錢?
如果國際學校直上歐美大學都要一大舊錢
中小學學費加補習興趣班
每個月都要20k 啦

可能儲埋小朋友嗰舊先?
其實睇你又無乜物慾,份工又hea 人工又高,又唔係有咩特別野做,退唔退休有咩所謂?
唔洗分開d 嘢嚟講,簡單d,通漲5%,股息每年+5%,就算每年洗晒d 股息都無問題,下年再收過。至於本金,who fucking cares? 反正唔賣,間公司繼續派息就可以
邊有公司派息年年增長快過通脹,你發緊咩夢
股價跌yield未高囉,實收少咗,到時你就乞米
樓主生活態度同自己差唔多
(只係自己經濟能力未去到你個level)
被動收入夠cover 支出就唔想番工
每日唔洗迫巴士地鐵unun 腳 做下運動打下機
陪下老婆小朋友,不知幾自在
係呢個po 先發現咁多人搵錢好似冇止境咁
自己唔知=無
答咗你幾次你都仲講緊股價我放棄
活期3%邊到?
啲傻西幻想定期可以追贏通漲,真係以為啲錢樹上生出嚟?係又唔錯,以後人人唔使做,淨係擺錢入定期舊錢就越變越大,諗起都開心
股價$100,5厘收$5
股價落到$80,你想收幾多厘幾多蚊開飯?
弱智無極限
螞蟻
搵錢無止境既人, 係因為佢地根本未接觸過咁多錢, 下下都話要幾個億先夠退休, 佢根本唔知有幾球CASH, 幾千萬物業, 係大把人搵成世都搵唔到既錢, 佢地咁都會話邊夠退休呀, 但佢地個戶口分分鍾得幾千蚊, 呢D死廢柴,我都懶得屌
傻西先讀書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞