31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
你做緊邊隻股票收息?
老左可以用層樓做安老按揭
你每個月嘅息夠俾支出有凸
人工嗰度儲起一大部分
慢慢加入定期/收息股個本到
或者買美債
穩穩陣陣實夠過世
想快啲退休就買VOO嗰啲指數基金
夠了 15000/月被動收入夠曬
SLG, BTI, RIO, QYLD,
我比較鍾意現金流多D, VOO係PERFECT, 不過唔岩我, 所以我等回調下會入JEPI
美國佬降息就無咁多啦WOR, 咁你會點
我有小朋友, 會留比佢
另外我的確成份糧儲起哂的, 我而家既息都洗唔曬, 基本上所有錢都係繼續掉落去滾雪球,我預計今年尾41X, 出年年尾將近500
其實要幾智障先信 會有人有370萬但上連登問?
定純粹覺得自己好威威想上來當誇誇群?

咁難怪龔成賤種都會有專欄答人有3層自住樓+1球價值股票 應該點部署
370好多咩? 我又唔覺得有幾威可以誇, 3700就話姐, 只能夠講我可能起跑點比一般人好D
問題係9成連登仔都無呢個數, 上來問係咩居心, 明顯
等於一個碩士生走入去band 3中學度
咁又唔好咁講, 財經台以我所知, 好多卧虎藏龍, 睇下有冇更多好既建議
另外我開始用緊收番黎既息, 供PDI
暫時定期仲有4厘左右, 我收息股組合, 暫時唔想在加注先, 而家大部份都係做緊定期, 另外呢幾個月出糧既閒錢, 放係虛擬BANK 活期收緊3厘,
唔嗌凍飲 食少餐
不過算啦 你打爛沙盤問到篤無非都係想繼續搵錢 我無意改變你既想法
哈哈, 比你睇穿左,
我屋企人都話睇死我唔會咁早退休,得個講字, 將退休掛係嘴邊既人就一定最遲退.

我其實真係好想過退休生活, 但係又驚唔夠錢洗焦慮
討論區討論下有咩問題,你唔信或唔想討論 又無人逼你
Ching介唔介意分享下你收息組合同當初同每月放幾多?全部美金?
美股梗係美金啦, 個倉大約6萬幾美金, SLG, BTI, RIO, QYLD, 另外仲有小小TLT
持倉最大係BTI, 2萬幾美, 其他都比較平均, 1萬幾咁
無再月供?巴打有D野想請教你介唔介意tg
用派既息月供pdi囉, 其他錢都做定期 無風險4厘幾
投資方面我唔係好叻的,可能呢到更多巴打教到你
(只能講,唔投資輸通漲,投資輸身家)
建議你將扣稅後既dividend加埋unrealized P&L計一計, SLG, BTI, QYLD呢幾隻總回報隨時係負數
係, 負數來的。 所以我懶得在投資, 正正經經定期好撚過, 而家個倉長放唔理佢的,派既息供pdi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞