31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
nurse fg都37k
5 萬儲到咁多都幾勁
係,我要穩打穩札,唔求大富大貴,但求安枕無憂
早兩年輸到要賣錶
投資咩嬴獲金
想問吓樓主開post到依家9hr,有幾多經紀pmed?純粹8吓
結婚生仔做到70歲
平均儲4萬幾一個月,做8年野 不知不覺就儲到
冇買股投資?
幫屋企用來周轉, 已經翻哂黎
最近呢兩年先玩股,不過都係收息股為主, 但求現金流
Fg果陣儲唔到4萬架嘛
一出來五雞係常識
27歲24k
30歲35k
31歲轉工50k
正常case有370已經唔少
香港果層放租,租金拎去收息同support你日常洗費
洗百零萬去東南亞低消費國家買間屋自住
其他收息果d野繼續做
基本上你已經可以即時退休都繼續keep住個唔錯既生活
第一:如果你之前check左啲咩&醫左啲咩,多數係唔保埋。
第二:唔好買啲咩包埋儲蓄果啲醫療,你計翻都係倒貼(因為你到時拎錢就唔包,但去到果個年紀,你都係靠份野睇門口)。同埋,最主要,儲蓄係啲agent拎抽佣最多part部份。
第三:最好買貴plan,即係每個月比突多小小,但無任何附帶(儲蓄成份)。簡單啲講就係同保險公司對賭。

利申:女朋友係做保險,自己讀醫療相關科目,你點都預個人60歲打後好多野發生,因為而家食物太多化學野你可以攝取。
假膠
識賺到370 唔識放d 高息穩定回報去做定期?
不如話幾百萬粒bitcoin😂😂😂😂
任何保險都好,簽之前,自己拎一份翻屋企,睇埋&計埋係一定最好。
有時聽女朋友講 有啲同事根本為Sale而Sale,自己都唔太清楚/跟間公司比說辭都說服人地
仲有層樓都話少
100 歲死同 70 歲死都差好遠
純粹覺得係cash flow 多, 攞去定期太保守, 我覺得依家全世界印銀紙的時代揸cash 唔多穩, 我一樣respect 你的選擇
諗退休
我諗緊夠1000萬就退
不過要賣樓先至有1000
收定期一年3x萬
咁多負評
我就預左自己係最後一一代 玩多D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞