31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
我都話35歲就退休, 點解要做到65歲
qyld tax基本上係90% jepi未知退成點
唔復權係唔reinvest 咩 唔係指唔計返股息咩
咁冇錢,樓主點做到的
上年你肯擺少少錢落Jpex,你而家應該可以退休
65歲
垃圾
你更加冇錢,點做到
憑自己寶力借返黎既錢。。。。。。
樓豬35 歲同宜家經濟狀況差唔多,不如宜家就退休。一係35歲你屋企人釘晒,有一層自住樓,一層用來收租,又唔洗養老婆,養個仔伿書教學,可以考慮退休。
真定假都好 我都唔會借,我既錢可以錢滾錢,借比人有咩著數?
做多4年 差將近300萬,利息收多皮幾野,每個月可支配既被動收入由 1萬幾變2萬幾,係差極遠
咁早就退到休,真心夠用咩?
情況同你差唔多:
30歲
大概10M HKD+USD CASH/investment
當中4M 做緊HKD定期 息=4%
1M做USD定期 息=4.5%
2M人仔做定期 息=2.2%
其餘錢就買左D ON9 儲蓄保/股/基金
返工月入 50K
同家人住,另有FULL 樓放租(婚後自住

但一諗要結婚生仔同退休+唔想留係香港,就覺得唔知點計
PLAN 40歲退休,應該都要一億左右
如果晏D 50歲可能幾千萬就得
一億都唔夠,100億啦傻西
1億就諗退休,真心夠用咩?
情況同你差唔多:
30歲
大概30M HKD
當中28M 係QQQ/VOO
其餘錢就定期
自乜做生意月入400K
同家人住,另有FULL 樓放租(婚後自住

但一諗要結婚生仔同退休+唔想留係香港,就覺得唔知點計
PLAN 40歲退休,應該都要10億左右
如果晏D 50歲可能幾億就得
認真討論都咁惡
自住換間好D既樓用多幾百萬
裝修用百幾萬,
之後如果40歲退休,小朋友供書教學到U grad (int school) 3M齋學費,1M基本開支
自己/家庭用,計埋去下旅行,一月用50K,當90歲命,都要30M
加上,有少少錢都會洗得多D,豪D去下旅行,又一筆
如果有質素既生活,50M for 40歲退休,係基本
有圖有真相
有兩球我去東南亞做一陣大爺先
退而不休
一句講穿哂
如果我做交稅果個咪好醒
英雄莫問出處
人地搵得錢少就睇人
中哂資本主義毒
你岩 有圖有真相
有冇諗過點解要退休
FIRE movement d人都係主張可以做自己想做既野唔洗work for money
生仔供書教學請唔好諗退休
除非你有100M+ usd net worth
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞