31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
咁其實下一年都可以試吓即刻退休 過呢種生活 睇吓係咪真係啱自己
最多試咗幾年 覺得財政負荷唔到 就再做返嘢
橫掂你嘅退休生活成本咁低
錢係無限 時間有限 吖Ching
自住樓係自己搞掂, 定靠屋企人先
你搵呢個數, 呢個歲數, 呢個身家, 一係靠屋企人, 一係投資賺左舖勁
樓靠父幹,cash係自己
可以的,之前自己一個人係外國生活,悶過呢種都係咁過,我唔怕悶的,我享受悶
咁我建議真係即刻試吓
真係唔好怕啲錢唔夠使
等多五年 五年可以做好多嘢
淨係武漢肺炎已經燒咗我哋三年
其實你被動收入已經多過支出,接近財自不遠了
其實樓主無嘢要供,可以即刻退咗先,有事即使搵返工做就得。
暫時係,但美國出年就降息,到時定期就無咁多了,可能我到時個收息股比例會加大小小
其實係,不過呢幾個月暫時仲搵到7萬+一個月,又未捨得退住
總之計好晒數先好退,計返自己一個月開支 當你15000 * 12個月 = 18萬開支一年

用最common 回報4%計 = 450萬

咁你有450萬 放落去定期,債券,股票,保險都好,平均下風險。

之後仲要儲多筆6-9個月緊急備用金for 醫療/意外

咁就差唔多

如果你心急去試下退休生活嘅,可以一個月放返廿日假睇吓咩feel 再講。
1萬蚊唔計老婆一個人洗?
有供斷自住樓即係有父幹
有父幹仲洗撚煩咩
呢2年進取既人平均唔見3成身家
賺過千萬
大家都係31,你已經plan得好好
我以前係外國做野, 一年放2個月大假都係咁 .唔怕悶
老婆有野做, 自己洗自己
唔想問老豆拿錢退休, 想用自己cash
唔洗理班傻7, 成日叫人投資既人, 都係未試過去投資, 99%人投資都係輸錢
我係你就會宜家退休
蟋蟀 乜都玩過哂
螞蟻 勞碌一生 臨老百病折磨
300幾,你夠了?
明明lihkg仔都係月月清,點解會咁多腐皮
都係咁 , 比上不足,比下有餘,發達講唔上 ,唔憂柴憂米囉
連登仔個個都係社會垃圾,但網上就要扮有錢上進青年,係咁架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞