31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
咁連登反共產可以點
反共產咪行資本主義囉
我支持共產,但係少數服從多數我已經接受行緊資本
你講呢d廢話,全部後面加個0都得,真正有錢人覺得加兩個0都唔夠生活, 退唔退到休,係睇你自己支出,唔係賺幾多,傻西
為何垃圾?連登又話六月Jpex一定收皮,而家七月都嚟啦
我唔需要博,計哂數穩穩陣陣35歲就可退休,屋企有3千萬樓, 自己搵5-6萬一個月, 現金有3.8m, 點解仲要去冒險?
我想做既野就係退休
稅制係養政府運作
當然有enjoy 部份福利
但part of them 都係照顧你班廢柴

被逼無話醒唔醒

可以講話逼人交稅
易過叫班四肢健全攞綜緩嘅廢柴去做嘢
你咁講
同樓上話住公屋既人邏輯有乜分別
絕對無問題, 總之佢覺得佢既被動收入COVER到佢既支出, 夠洗一世, 佢鍾意就可以退休啦, 咁簡單都唔明??

但如果你既興趣支出,日日都要射火箭上太空當娛樂, 咁你搵100億都未退得休, 明未呀死傻西
錢少樓主一半,係外國灘係sofa睇呢個post,打份牛工 但生活似返個人

利申:認真上連登
做乜鳩
搵大錢就係咁如果你咁樣諗我都冇辦法
講真,你都識講現金有3,800,000
我相信你攞十分之一出嚟唔係啲咩問題
錢就係博返嚟
有邊個做生意唔係博?
有邊個投資唔係博?
唔好成日話虛擬貨幣執笠
銀行都執笠啦
咁當然你屋企10,000,000,自己又搵五六萬一個月
我有點兒羨慕你
其實係連登仔最推崇躺平主義,其實根本就係好聽啲嘅社會寄生蟲
咪俾呢班人發言
搵咩大錢,我而家目標就係夠洗夠用 就退休,我物慾唔高,打下機,睇下動畫又一日,搵大錢黎課金?
外國我生活左10年了,另外我想番去,隨時都可以,我有護照+永居,全個歐洲任我住
幾多歲仲課金?
喺香港搵到幾多錢我覺得都唔夠
就算我而家喺Jpex度搵到人生第一桶金
我都覺得自己好渺小
咁你咪做死一世, 做撚到死囉 ON9仔,
我35歲就退休嘆世界
有老婆有仔,除左食飯,0支出
香港都仲係好開心
唔駛請工人? 小朋友讀書學野唔駛錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞