31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
唔洗我比
嘩 又唔駛家用又唔駛養細既
有冇請埋司機照顧屋企
其實成個post咁 troll 點解大家仲可以推足四個月
不如話幾百萬個島
老豆退左休份長糧仲多過我,兩間屋既開銷都係佢地搞掂哂,我間中咪比錢老母自己買下衫咁囉
唔去旅行買下野收藏? 細既讀國際學校? 第時出去讀書都約十萬一年
傻西先哂錢讀咁貴書,讀書除左專科係無7用
得㗎啦,夠㗎啦 40頁啦 你刨返之前樓主講嘅嘢啦
我之前錶都收藏左2,3球野左右,發覺都係爛鐵黎,賣左9成,剩番d賣唔出, 我而家睇化左,0物慾,只係想退休,靜靜地打下機,湊下仔,陪下屋企人
我由細到大咩都有,從來咩都唔缺,所以而家人大左,對d咩名牌衫褲鞋物,無追求, 幾年前都話會玩下錶,而家咩撚都唔帶, 極簡主義,爽撚到炸,自己用既錢,戶口只會得2-3千蚊, 其餘多既錢全部拿去收息滾雪球, 我認為1$都係子彈,每1$都可以幫我錢滾錢,所以我唔會在買任何垃圾野
大把人同你差不多, 無結婚, 但有女友, 成日有中出機會, 兩個都享受性生活就夠.
樓主係來自一個家境不錯,勤力又知足嘅人 大家放過佢啦
教養修行呢d值得你研究學習下
你覺得讀書冇用係因為你當年讀既冇用 唔等於其他科其他學校冇用
如果我有錢有時間一定再學多d野增值自己
你覆呢啲 又逼我睇多次樓主講 佢只係想 靜靜地打下機,湊下仔,陪下屋企人
你好了解我了

讀書講到底都係為左賺多d錢 享受生活 退休, 咁我直接可以到最後個步了,仲讀黎做咩9, 除非你係為興趣咁無問題,如果為賺錢,讀黎把撚
正正經經將讀書既學費用黎投資,複息錢滾錢,人地大學畢業,你就退休啦
邊隻輸咁多?我都買左隻地通輸幾個
因為斷供唔係供完
點解你有小朋友都可以咁低支出
你老豆公務員?
人各有志
咩野跳出舒適圈挑戰自己好廢話
前提係樓主唔影響到其他人而搵到自己想過既生活
其實你會唔會想過下中產嘅生活
我感覺你同個低物慾連登仔過嘅生活差唔多
不過你就嚟可以退休唔駛返工
唔駛每日俾咗9個鐘出去
冇咩野想買想要WOR, 煙/酒/錶/車/名牌/電子野 都冇興趣, 我覺得全部係垃圾,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞