31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
我做broker 可以俾啲建議你
你真係搞撚笑
月月清 享受人生咁叻豬😂
永遠都退唔到 你有1000萬就想要2000萬架啦
交通水電煤都唔洗?
23歲開始做 ,sales
交通我塔巴士,每日幾蚊雞,其部全部屋企人俾哂
諗下點節流
我自己諗住6球後在睇下點,我老婆有做野,我問過佢退休話題,佢話寧願番工都唔想日日係屋企對住我on99咁
垃圾的過大陸香港
做定期利率一年之後已經冇4厘了, 其實今年就減息, 你應該換美元買3-5年期債劵收息Lock死個rate
真係有連登無窮人
真減息,我會比例上多D係美股QQQ/ JEPI/ JEPQ 上面,
呢D咪又係股票, 大上大落, 你承擔多少風險? 結果平均每年咪又係5%
利息除非可跑贏通脹,否則始終都要靠食老本
千祈唔好投資
我預計35歲600萬左右 食息退休, 預計平均4%一年回報24萬, 每個月=2萬, 但我只會洗1萬左右, 另外1萬繼續利壘利咁樣滾上去
聽連登仔講投資就真係ON9了, 係連登講投資既人 身家都唔只有冇過1球, 我投資都只會佔我好小比例, 大部份就定期算7數, 正所謂 唔投資輸通漲, 投資輸身家
賣左層樓移民啦,慳埋層樓差價加本身錢夠食到100
唔駛太認真
假膠居多
痴撚線
有自住樓,即係你55歲說可以玩安老按揭咬成世
咁就睇吓你層樓值幾錢

依係而家仲有24年等

你話想安枕無憂
我建議你買美國20年國債
而家都有3.8%

0 risk

20年後買多5年國債又好,咬果400萬又好
到55歲就再買美國債券+安老按揭做你收入
真, 我個離地朋友同我講儲錢有幾難, 不知民間疾苦
依家太多爸寶, 其實唔洗租樓唔洗比家用唔洗養番老豆老母都已經贏左9條街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞