31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
做咩po我出黎。。。
全部現金有無1千萬
建議進取d 唔好定期收息 仲後生 做多d高風險既投資

正如某古人講過:3億啦 3億就一世無憂
我目標只求安安穩穩,我月儲5萬,自己渣住4球野,兩層3千萬樓已斷供,唔洗養家, 點解仲要博? 輕輕鬆鬆退休嘆世界,博?留番比你
咁你咪有plan囉 問問問

食屎啦你
plan好哂啦做多幾年野35歲,渣住6-7球就退
同你差唔多咋 邊有咁多
樓豬draw attention, 佢覺得自己成功,要話比人知。
一齊努力存多幾年囉,我覺得供斷哂所有野+渣住6-7球 差唔多可退
成功又未算既,仲要捱多幾年,不過我相信我個目標一定可以達到
係 要供樓 的確難儲錢d, 要慢慢捱囉
除非加息加好多
如果唔係都諗住係keep住供幾十年
我預計35/36左右唔撈 如果唔再買樓既話
仲有7年 做多7年既話到時應該再鬆動好多
依家退休就都啱啱好既 但要少少犧牲

不過其實退休都無必要養車
成皮嘢有多一個月
養車 最無必要,除非一個月收息10萬+
你而家28歲好勁了,捱多幾年直退嘆世界
見到5萬以為又係潮文
香港的確係

但係香港做一個濕鳩中產 樓又買左
都都係玩錶玩車架啦
生左了不過暫時無咩支出,主要支出,政府都比哂了
邊篇?
我好錶, 車麻麻
八二定律
80%資產放喺定期、債券或者基金
20%放喺股票、衍生工具

買夠醫療危疾
最好買多一份延期年金 有一個保證嘅淨現金流入
係,呢個目前都係我自己想安排既比例
82比,非常穩+有夠洗夠食既現金流
如果定期收入 會建議延期年金為主
因為一來暫時仲有收入 二來到特定年期有固定保證現金流入

當然收股息都係其中一個選項 可以照代入八二比例去分配
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞