31歲 儲到370萬左右,幾時可以退休?

1001 回覆
110 Like 1073 Dislike
瑞士永居c permit有冇expiry day?
5年,要番去續期,不過應該都唔會番去了
我同你差唔多情況,都係未入籍
好佩服出面啲人連做咕喱做捧餐都要移民
城裏人想出去 城外人想進來

不過你有EU Passport冇左個pr都可以返去
樓主好曬

以我所知
連登有堆痴線佬係玩買鋪

炒股果堆都幾球上落

召喚果堆友
係, 我可以隨時番去, 所以個邊既養老金,工績金 我都冇拿走.
留條後路比自己
呢D就唔同級數了, 冇得比
本金唔洗追通漲架,只要派息追到通漲就夠,你諗吓購買力來自本金定股息先
心思思覺得呢樣又好似好D 果個又回報高D 搞到到頭來乜都無做
呢排定期夠,股市會輸到你hi hi
一日響連登鳩up,你一日都未退到休
370萬都唔退休
普通人就見息高做定期
有錢人已經慢慢儲緊更多資產等下次爆上去
我唔需要做有錢人,我穩打穩札,日日訓得落教,安安穩穩夠洗夠用就ok
我自己短期目標係600萬左右退,估算4年後35歲左右達成
賣樓,返大陸2線城市
即時做到
比狗住
有個美國節目講人臨終回顧後悔的事,值得參考
沒錯 唔想一世係到返工賺錢,on99咁過後
咁你諗住定期加返工 4年後 多230萬?
一年用370萬變57.5萬出黎
可唔可以教我點做到
平均人工5-6萬,全部儲哂,開支利息都用唔曬, 一年儲57.5係最保守估計,我想的話,儲70萬都無問題
我每年保守可以儲5,60萬起,渣住3.8球現金係手,有兩層樓, 我點解要博,去冒險, 直接做定期安安穩穩,訓到教,唔洗晚晚睇市 失眠, 35歲 渣6球cash係手, 到時就退休享受下
唔洗諗定到時變返低息週期 你堆定期又無再咁高息
你d cash 又比通賬蝦到唔再值錢 時點算?
到時先再用貶值左既現金買 升左價既資產?
最後咪變左又要繼續返工追返通脹
最後又退唔到休
點解要退?打風流工唔好?
得一層自住樓 4千萬左右 但要同兩老住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞