[扮廢大會] F1 2023 季前試討論區 2

1001 回覆
0 Like 46 Dislike
兩樣嘢嚟

個「鐵絲網」入面全部都係sensor,佢哋識直接量度車身附近嘅氣流

你見到嗰啲顏料主要係用嚟睇車殼上面啲氣流點走,兩者之間有少少唔同,亦唔一定要一齊用
上年都講左成年
我覺得個青訓計劃本質都係好嘅,但始終F1位置唔多,扣埋對手嘅位,一年都唔知有冇一個位俾新人。同埋上到位一無表現又冇得玩,講白啲就係除非好似max咁嘅水準否則上到F1都係變「屍體」俾其他人踩住上位

不過近幾年又真係見到個青訓冇乜效,簽其他人(checo)仲方便快捷。所以如果唔再搞/搞細啲 都係合理嘅。
個’0 sidepod’ design有利有弊啦,呢個design主要缺點係無咗啲bodywork去導走front wheel附近啲airflow,變咗啲空氣直接撞上去back wheel(類似直接撞上去一面牆咁),搞到佢架車嘅drag比其他車大得多,所以上年平治架車直路係慢過其他隊好多

咁當然個design亦有優點啦,亦都話唔定0 sidepod 設計嘅性能上限係比較高,問題係呢個設計同主流差太遠,基本上完全無辦法抄考其他隊,開發過程完全食自己,贏就可能贏到開巷,搞唔掂就好似上年開局咁

情況有少少似上一代車,成個grid都走high rake路綫,得Benz同100%抄足Benz嘅Tracing Point/AM係Low rake咁
搵返上一個post再㩒按熱門排行,頭幾個都係教學

PS加陣土耳其唔再係最平
上年Pole先1:30.5 今年要再快成秒咁多?
最好係啦,大改連試都唔駛試
又燈
用番上年架車都贏大半啦
件事好似係:
1.Alpine 簽咗個垃圾con好多年 > 隊車得返一個位
2.Alpine 續Alonso,所以就走去Williams想買個位畀Piastri
3.澳洲人s見你想踢佢落垃圾威記就走去搵McLaren傾
4.傾掂咗老麥,簽咗
5.Vettel話下年(今年)退休
6.Alonso即刻同AM傾,再極速簽埋
7.Alpine發現2023無咗Alonso,即刻想簽Piastri 2023上Alpine
8.之後就係summer break笑話時間
其他都算,完咗qualifying慢圈返Pit都炒車真係⋯
想問今年now e係咪冇得播?
巴打
睇哂你呢個同下低d reply 好正多d上黎分享下
士鞭竟然DTS有出場
都係嗰句,就算佢潛力再高,天花板高過佢老豆都好,HAAS都用唔著

佢哋隊車明顯係要make/save money to survive,贏世冠完全唔係佢哋嘅目標,就算佢有一日揸架車揸到識飛,個心都一定係準備完約轉上大隊啦

對HAAS嚟講要個老將穩定唔撞車偷幾個P9 P10好過
好心平治快d放棄用zero sidepod啦,上季都証明咗係唔撚掂
See #405
上年新例第一場
用左一年摸熟部車
我本身想估 1’28“5 呀
畀佢完個夢vs畀fans 完個夢
假如今年都係唔得
咁就真係慘
白白用左兩年時間
一係今年用頭六場去睇有無起色
無就即刻放棄今季 去研究下一季
當年Benz仲巴炮,直接搶走威記個正選車手代工
如果Alo + Vet
真係Dream team
全球fans都一定睇啦下話
F1都想成事 頭一場咁爆 重唔夠吸引力??
Bottas?
平治好似重offer左引擎錢一個折頭
威記先放人
不過佢地搵左Hulk先既
但雷諾唔放人
羅素係平治儲君
紅豆巴去咗英國,支持番英國車手好正常姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞