其實啟德起簡約公屋真係好癲

756 回覆
2731 Like 155 Dislike
咁點解連登仔女10個有9.999個住公屋?好多連登仔女手joke 似乎係佢哋下一代&同宗
其實係唔撚關事
8萬5 係 02年尾已經收皮
出來遊行係03年沙士之後

啟德CBD 唔係港英規劃
真港英規劃係成個九龍灣都填平, 觀塘避風塘都無埋
而家呢個係港共年代改出來
話說旺角MOKO旁邊有達空地

簡約工房嗰度起囉

如果係私人土地
佢哋借或者租黎起囉
反正政府講嘅五年後拆咗佢
政府賣緊

地政總署公布,將於下周五(1月13日)起公開招標出售旺角洗衣街與亞皆老街交界商業地及荃灣寶豐路住宅地,兩幅地皮截標日期分別為2月24日及2月10日。

其中旺角洗衣街與亞皆老街交界商業地,地盤面積124,187平方呎,最高樓面面積可達1,524,211平方呎。相關樓面均包括將由買方按照賣地條件所興建的長者日間護理中心、長者鄰舍中心、綜合青少年服務中心、精神健康綜合社區中心、社區會堂、公共運輸交匯處和公廁的政府地方的樓面面積,但不包括由買方按照賣地條件所興建的公眾停車場的樓面面積。
其實玫瑰園發展計劃算係最後一個英國政府發展計劃,不過當年不斷俾大陸屌cap水
eg 機場 大欖隧道, 香港站,西隧同北大嶼山

機場可時冇乜實際方案, 都係吹起公園,同運動場 連接觀塘同土瓜灣

咁而家好簡單, 谷大條數 簡約公屋入伙, 大概係姓李既任期下半場
https://www.pland.gov.hk/pland_en/p_study/prog_s/sek_09/website_chib5_eng/pdf/FS_SEKD_ExeSum1998_Chi.pdf

其實港英留低左好多規劃
明日大嶼都係港英年代既野, 而家港共抄功課
不過當年港英規劃啟德都係起公屋多 而家叫還原基本步
因為香港歡迎你呀嘛 就係要顯示硬實力 牛B skrrrr
共同富裕 勿忘初心 唔意外
公屋都好

下次就係堆填區、墳場、核電廠、火化場、戒毒所、病毒研究所
講緊近年上公屋,唔係近年住緊公屋

不過算啦,睇你都唔會理解到
古露謝隊長
仲惡過中共
事實係起邊都有人唔鍾意㗎啦
有邊個業主想自己屋企隔離係公屋
完善左嘅香港。
呢句說話真係萬能key, 基本上所有施政都用得著。
一句點做都有人不滿就可以格硬黎
你好 香港!
移民“能”完勝喇。冇話可說!
弱撚智
仲好似之前咁拖住做?
諮詢成年,城規又一排,淨係呢d濕鳩手續都搞幾年,真正起又幾年,咁樣叫快咩?
而家政府個重心係快,其他次要,明唔撚明咁玩法?

快快快,咩成本,環保,城規,市民影響,通通行埋一邊

除左要快,仲要團結,即係政府一人話做,下面不可有反對,即使中環銅鑼灣起,都一定要全體支持

咁簡單都唔明?警察最重要係order,其他野唔care,習大下左order要快
咁起好左先講俾人知嘛。依家做咁多show為乜?
現實就係咁
有一日俾你做特首都一樣 一個政策無可能滿足所有人
只能夠揀最大利益化而對社會最少影響嗰樣嘢嚟做
what if 個選擇係錯呢,對社會幣多於利呢?
自己覺得啱就下下格硬黎,丁蟹咩
起最快都要兩年究竟諗緊啲咩
而家政府就係用唔鍾意你咪移民嘅態度去做事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞