其實啟德起簡約公屋真係好癲

756 回覆
2731 Like 155 Dislike
班貧苦大眾係邊到黎囉可
social mix對成個社會長遠發展都係好事黎
啟德單野係政府欠缺規劃 CBD變亂咁黎
點解成日要係中產區度起公屋居屋,好地地幾區全私樓幾區全公營房屋咪幾好,夾硬將唔同class既人擺埋一齊,你夠薑去太平山起公屋
你認真?
我諗除左政府建築物市中心既十公里圈係有規劃外
其他都係差唔幾
同埋上面地方大 好多係買起成區拆過晒起simcity
唔駛睇餸食飯
冇人夠膽買樓

而家睇吓政府財政收入用啲咩填充?

印花稅賣地收入應該會冇晒,相信下一步會加稅,重新整理公屋人口,徹查公屋,房屋署租金必定大幅上升
最大問題係過份期望CBD呢樣野
咁都可以嘈
白石角 深井 古洞北 都可以出黎嘈下
愛國者治港!
DLLM 明明政府有能力於兩星期內解決房屋問題 為什麼拖了20年! 為什麼還要等! 人才太多住屋太少 老百姓豈能安居樂業
而家風向變撚左 私樓地區唔可以有公屋
整cheap佢地
香港住屋組屋化 土地規劃完整化 事在必行
樓由一開始根本唔應該用黎投資
無啟德呢單就唔覺心寒
上任特首最叻就係玩程序,乜都可以繞過正常程序,乜都唔駛諮詢,自此之後仲有官理程序咩,在隨時鎖你兩年都未審的年代仲有邊個敢嘈。
無問題
老實講
我覺得某程度就係因為太急先要搵啟德做選址
呢舊野搬去其他地方交通配套果啲好容易會爆炸
而啟德個位係點都唔會爆
果個位要去返周邊方便既區就算用行都唔會好耐
簡約公屋5年後又會拆左再用
長遠冇損失到地皮價值
仇富撚真係弱撚智
買錯樓??先唔計你有冇咩公屋青年宿舍
淨係咬住你十年前已經講緊既單軌鐵路
按而家既法律都夠曬做你虛假宣傳
違反商品說明條例啦
屌你老母
「商場又大又靚」係你無細心睇d細節位

求其揀又一城水舞間都仍然全方位靚過全個支支所有商場
關事啊
國安法同城市規劃都一樣係政治嚟
唔通真政治還政治,「民生」還「民生」啊
無咗個有效監察,所有議題都係可以夾硬嚟
以前夠玩諮詢 諮詢得就有人反對啦
有d咩output 出左來
糧就袋左
香港交通配套從來都係起完先算
係咁上下啦 社會主義唯一好處就係唔洗為一樣野拗到天荒地老先實行 當然壞就仆街
數漏咗

仲有沐泰街臨時青年宿舍

仲有跑道區方艙

全港最大臨屋區上線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞