其實啟德起簡約公屋真係好癲

756 回覆
2731 Like 155 Dislike
唔買樓≠廢人窮人,唔好搞撚錯。
有班人係咁話冇左高地價 賣地錢香港就滅亡乜乜柒柒 講到唔炒樓香港就冇咁
事實上住屋搞掂左 就會有閒錢創業 香港先有出路

有d人跪得太耐 對企起身行路有恐懼
冇計,太多跟咗遊戲規則玩,勁多既得利益者(已供樓,或者買咗樓人士)。佢唔容許社會遊戲有絲毫 改變,影響自己資產。但佢冇諗過呢個問題就係導致香港失敗原因,極度自私
正呀

某個地方的公司發達了
其實買樓可以照買 政府又冇要你強制住公屋
一樣可以俾錢買樓蔑視公屋仔 唔知買樓嘅人怕乜
海航本身入左塊,不過果排自身環境唔掂,折讓價賣返俾本地發展商
因為買咗樓嗰啲人等緊升值
千幾萬買層樓,諗住嘆紅酒望海景,得閒落街同班中產朋友,小資貴婦嘆下啡撚下狗,點知隔離就係一班新移民,白卡佬,大叫大喊既細路仔,個個岩岩饞饞咁,你地會點
搬去山頂
其實到底而家咩人會上到公屋
正常一個家庭入息已經爆晒數啦
單人既話要到五十歲先夠分上
除左新移民同廢青廢老之外真係諗唔到呢啲屋係比咩人住
唔使如果 因為呢件事本身就係霸王硬上弓
係唔應該咁樣發生
但有諮詢期下有咁大反對聲音都照起
只會搞到啲外資 地產商怕咗香港政府
成個營商環境收皮咁解啫
意大利來港鯹移民
唔好做嘢,生多幾件先有得同新移民鬥
我冇咁講過 唔好斷章取義
成班連登公屋狗笑鳩人買樓
教人躺平 吹奏公屋=廢人
呢個係其中一個重點
倒二百幾億落去你估真係受惠到香港一般平民家庭呀
只會益左啲唔想努力但又想痴社會資源嘅人
仲要係講緊一塊靚到咁嘅地皮

如果咁樣叫獅子山精神 我諗羅文會激到彈返起身
局腸鍾意點就點架啦
理閪得你
打現金工既成為最大贏家
提速 提量 提效
減質
起得好
揸的士/現金出糧搵3萬報8千果啲
鳩噏好咩
到時就到果幾萬個簡約公屋居民請願遊行出黎話唔搬架喇
最好笑係

問100個香港人
無論有樓定無樓
100個都會同意樓價仍然好貴
亦都知道樓價貴會影響成個城市嘅發展(生活質素/出生率等)

但一跌少少
講緊係10%左右
成班業主/地產佬就衝哂出嚟話政府要救市 要撤辣 乜乜柒柒

啲所謂 自住驚閪 嘅買家
究竟係投資 定 自住

大家心照啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞