其實啟德起簡約公屋真係好癲

756 回覆
2731 Like 155 Dislike
我支持愛國者治港 同屌佢規劃亂有衝突?
你條盲撐藍絲廢青行撚開啦
正正常常後生夫婦兩個人加埋賺五萬未去到離地下話...
正路,當所有平民制衡政府嘅手段都已經失去嘅嗰一刻,所有你雙手拎唔走嘅財產都屬於政府
同連登仔講無用GA
直接同政府講啦
全港有身份證既人都可以申請公屋就唔撚反簡約公屋喇

而家香港係逼人加入高地價行列
你唔撚買樓都要租樓啦

成日都話, 有資格申請公屋都係廢柴
以為起撚晒簡約公屋有份住咁

單身連登仔排30年, 你話結婚? 屌你連樓都買唔起搵條毛嫁你一齊申請公屋?
返大陸娶老婆? 屌你老母即係廢柴! 遲早比大陸妹呃鳩完你間公屋之後踢你出去訓街!
屌你老母緊係激動啦 未試過屌塊咁鬆嘅閪
不斷起公屋,直到人人都申請到

發撚完夢未,
岩岩先講完推向極端 又多個衝出黎柒
同班公屋仔真係無咩討論空間
可能人地40歲番緊保安月入16k
樓價 跌 跌 跌 跌 跌
2019年 你訓著左?
支持愛國者治港既下場咪就依家係咁囉,19年個陣就淨係識屌人黑暴,收美國錢,依家有國安法,又冇曬反對派發聲,咁咪等你地班傻閪中迴力標受返囉
其實掉返轉咁講
呢班人都無咩可能上到公屋

而上公屋, 你首先要結到婚
當你搵到條女無樓都肯嫁, 2人家庭搵萬8, 求撚其都過啦
再當你生仔, 痴老母住點生仔?
出去租住樓住先再生仔, 之後再申請公屋? 那有錢你老母?

點解新移民特別易上樓? 因為人地一早係大陸生仔再申請落來呀嘛
其實一個人三十歲兩萬五都做唔到
只可以講係前面三十年一定出左問題 (家庭又好 自身又好)
唔係話唔值得可憐
但真係唔好覺得「正常」係離地囉...
建議報
其實咁講, 你就mean 左小小
但係30歲當你搵16k
其實都超左入息限額好多 咩簡約公屋咪又係無份

連登支持簡約公屋嗰班應該係未出來做野
呢鋪撐政府
支持周圍起
都2023年啦仲講程序
香港家庭原因嘅人其實好多 你咁講都幾mean 下
2022收入中位數係2萬
點正常加埋50k,60k
....大把人加埋40k都難
點正常呀大佬
唔係自己搵得少就覺得全香港人都搵得少
事實係好多人高不成,低不就
你地正常加埋5,60k已經係人上上
簡約公屋個初衷冇問題喎 係個標準真係要合理啲

簡約公屋個threshold 同係啟德起係兩個議題黎
鬧又點, 改變到啲咩?
支持政府唔係得把口, 藍絲港豬係時候親身體驗下當一個政府冇哂制衡時會發生咩事
搵40k 咪又係無資格申請公屋
生夠2件入息限額都係$30,950

其實你地都唔理解緊公屋有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞