其實啟德起簡約公屋真係好癲

756 回覆
2731 Like 155 Dislike
你講嘅係其中一個重點,另一重點係「世襲」制
雖然實際上無呢回事,都要做審查,
但轉戶用富戶政策限額唔係用申請公屋限額
即係99%唔使交返單位出嚟

仲有個重點係無租住限期
我見過有人係2歲住到70歲都住公屋
根本無誘因逼佢搬走

起碼要解決到呢3個重點
同埋加重丟空單位/隱瞞入息資產嘅懲罰先有望舒緩輪候果條隊
講得出個「刀」字睇黎師兄都唔係冇料到
唔好意思 炒樓真係包贏
有冇諗過如果一早取消左150個,根本冇今日嘅簡約公屋?
可惜當反對嘅香港人俾林鄭鬧阻住人一家團聚時,
你地一係坐埋一邊食花生,一係就話人搞事
而家燒到自己現眼報啦,先知政府顛?
訓醒未呀?
人人有屋住 = 人人係窮人

新加坡笑而不語
完全唔覺得政府今次做法有任何問題
有問題既係以前既香港
養成咗一代又一代極度自私自利既仆街香港人
一撚日到黑淨係想瀨盡著數
口口聲聲自住無得輸,房屋係基本需要,社會要有公義,要比人有基本尊嚴
但一有機會影響自己層樓既樓價就即刻勢係假,人性仆街一面盡顯
我支持政府絕對唔可以縮
一縮就令香港同以前無分別
呢班撚樣,只要自己利益受損,無論係咩原因,係唔係都入你政府數
你讓得幾多次?
美麗新香港
因為連登仔都係想買樓致富而唔係想靠個人能力搵錢
唔好意思呀
買樓致富既年代岩岩過左啦
美國收水,面對現實啦
再退一步 人均月入中位數都2萬
兩個加埋40k 買唔起啟德 買九龍灣 觀塘 土瓜灣啲舊樓都係咁結婚架啦
班地底泥可能為咗規避公屋資產審查
明明市價20k既工 叫老細出12k現金糧去頂爛市
其實改左入息限額由入息5倍改為2倍, 咪由佢地「世襲」

另外我有個重點
就係好多公屋家庭都會叫仔女除名買私樓收租

所以反而唔係查丟空
而係要查有無人屈蛇, 建議所有公屋出入都要拍卡登記
夜晚11點打後無戶籍仲留係公屋單位要登記, 一個月超過3-5晚即刻開file 查佢
我一直覺得香港既根本問題唔係政府
而係有班價值觀極度仆街既撚樣
政府起公屋都講到十惡不赦咁
呢班人,只要自己利益一(有機會)受損,就會屌鳩政府,甚至會入埋中共數
同樣,當佢地口中嗰班無努力過,無資格有屋住既社會低下階層嗰批人想反抗嗰陣,呢班人一樣會幫手SPIN到入埋政府數
但根本由頭到尾社會既最大問題就係香港人自己既自私所造成
支持政府寸步不讓,政府無責任令你班撚樣層樓唔使蝕
咁搞法咪姐係搞鳩啲保安?一陣登記漏咗又要承擔責任

應該將公屋狗當真狗咁 植入晶片 冇晶片連樓下大門都唔俾入
人地無野輸 你唔比出路實打死都唔走
到時你趕人走既行政effort仲大

呢個正正就係簡約公屋呢個垃圾idea最on9既點
偷工減料起樓,但係擺到明會住幾廿年
城規會主席咪又係發展局嘅人
call 3 萬精英囉
非法佔用政府土地要坐幾多年話?
呢個問題我都諗過
就係全面改用出入閘機, 住戶當然可以入
普通人過唔到閘就通知保安叫佢登記

仲可以即時查到邊個11點後都仲未離開
(所有人出入都係拍身份證)
支持政府
好多住啟德嘅人,都係狗!其實啟德有好多啟德狗
又冇咁嚴重 踩港撚
最後咪比中國海盜投咗然後入阿爺袋
比天龍人住的
咩貧苦大眾
尊重啦
證明啟德冇咩紅底權貴入貨,唔怕你地嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞