其實啟德起簡約公屋真係好癲

756 回覆
2731 Like 155 Dislike
打錯字都嘉許
睇d口吻就知公屋廢老黎 憨撚鳩鳩
我唔講咩專業人士 紀律部隊啦 求其一個地盤 政府基建
做水喉佬 消防佬 電工 有3-4年年資 月入30k-40k有幾難?? 條女又係冇咩讀書冇咩專業 求其餐廳waiter 零售專門店賣下衫 16-24k又係大把選擇
我完全理解唔到離地係邊 除非佢靠綜援 唔洗做 食開兩餸飯
唔計班天龍人,個d 真係有哂planing 又跟足人地d 要求走灰色地帶去附合要求真係抵比佢地住啦
而且有好多都係上一代真係窮所以住公屋,特別係無最低工資個個時期,而家好多人工低既工都係d 仆街商家佬計縮數做出黎,但係相對以前真係有多少少保障
利申無話走灰色地帶係啱
是是但但,求求其其係港共特色
呢啲人係真心架 無得好傾
係佢地眼中 最好成個社會都係窮人公屋仔
自己窮自己廢 仲勸人唔好咁努力 一齊廢
除非隔離已經係樓,如果唔係佢都可以照起
只見到有班人好嬲好嬲
又要屈人突然咁奶政府又話人窮住公屋
2023仲講正常操作 唔嘈得既政府 d人態度變左冷嘲熱諷好理所當然
this is new XG
條撚樣勁撚搞笑😂
係人都知公屋起俾新移民
佢當正自己有份
笑撚到我肚痛
所以點解公屋流動率咁低

因為入左公屋就無敵
公屋應該改制, 申請門檻同入住後審查差距減小
以2人家庭為例, 申請係$19,550
但入住左之後月入限額係 $97,750, 弱撚智

你話交雙倍租? 1千蚊租變2千蚊租?
基本上改例, 月入高過申請門檻 2倍就踢走
每3年查一次入息

2人家庭搵$39100 供唔起綠置居細單位? 私樓納米都供得起啦
咁咪仲好 係呢個城市唔需要再講信譽 人情味
利益至上 搵錢第一 樓價先可以gogogo
香港政府用作品說話
要低過公屋入息我都覺得好撚難

男既唔好話做你嗰啲
做巴士佬, 18k
女既做譚仔 12k
已經30k, 完全過晒申請公屋入息限額

你話女既唔做野, 男既做譚仔
咪即係廢柴囉 抵比人歧視啦
一下就踢又未必
應該要有exit way
国安法唔燒到埋身邊會識驚 \/
一個唔該收埋你層樓都得啦
兩人家庭搵3萬幾但係比千幾蚊租,已經好多好多無公屋住既打工仔
譚仔12k 5年前都唔止啦
而家茶餐廳樓面 18k都未必請到人
唔洗, 即踢ok
深圳都係咁玩, 你要話社會福利, 人地中國都係咁踢人走

等班人唔好以為公屋係永久, 成日係度豪裝又盛
有3年時間比你慳錢儲首期, 2人39100, 租只係1000
一個月淨返38000, 當2邊各比4000 家用, 仲有30000淨
你同我講儲唔到萬五一個月? 不如你返鄉下
萬五儲3年即係54萬, 大單位綠置居都供得起啦

政府要做既就係全部公營房屋轉起綠置居, 鼓勵人比心機返工
唔好諗住千零蚊租過世
美麗新啟德
many many many
當佢part time 囉

所以咪話, 其實求撚其計都過公屋入息限額
我又唔明超公屋入息限額有幾離地

基本上唔過入息限額嗰啲應該捉去驗下智力
會信政府規劃嘅本身都已經on9
公屋係有需要嘅。白卡傷殘嘅人
不過公屋入息審查要做得密啲
同唔可以有海外資產 一經發現可以重罰同賠到傻
再加埋舉報有獎勵 咁就好玩了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞