移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
嗰時啲親戚朋友個個話香港最好 外國點點點
我就覺得自己去感受最實在
有朋友開玩笑話移民去洗大餅
最緊要做自己 自己鍾意開心 重要過其他人點諗
香港人係慢熱少少既
唔似得其他族群咁
人地巴基斯坦 印度個d 去到外地係會好團結
其實我覺得你接受自己會掛住香港 咁過移民生活
會好過你成日迫自己唔掛住香港
都係既 希望我都可以搵到適合自己既答案
咁真係恭喜你 可以搵到岩自己既生活
移民頭幾個月勁多野要煩先唔會有天堂feel
如果可以 有邊個真係咁想出走呀
我覺得除咗回憶之外 其中一個好重要嘅點係身份認同
就算移咗民拎埋citizenship都好 我諗我依然係會覺得自己係香港人
我喺香港長大 喺香港讀書做嘢 香港已經係我身份不可或缺嘅一部份嚟
再直接啲講 香港係塑造咗我呢個人 無論係文化定思想 我都係made in HK
香港人唔只係一個classification 而係part of myself嚟
就算香港變得幾咁不堪都好 我都會覺得proud to be香港人
我唔希望有一日會冇咗香港人呢個身份 甚至唔希望下一代 (如果有的話) 會忘記佢係香港人 即使佢已經完全融入咗當地
好中呀 成世人都係香港過 點會咁快捨得
可能真係要慢慢係呢度創造返d重要回憶啦

不過外地生仔都會係一大挑戰
老實講連大陸人都團結過香港人
啲大陸仔一見你係華人樣就走埋嚟"兄弟兄弟"咁叫
條女都係仆街嚟
轉到工未?
係家 本身係香港生活係幾好
呢邊反而遇到既困難會多過係香港

不過幸運的是我身邊係有另一半既支持既

移撚左民屌你老母又想返黎香港搶資源?你呢啲正仆街黎
宜家仲要開始解封,無得用安心出行打針做藉口
睇個人 唔一定關時間長短事
成家立室
希望快d儲到假返下鄉下啦
五毛 拉
多謝Ching既意見 希望過多排會好d
呢d人唔理佢就得家啦
咁又係 勉強忘記仲辛苦
掛住
我覺得好大原因係建立唔到當地圈子
本來喺香港都已經個人越大越唔識發展人際關係,已經唔記得fd係點識
嚟到識到香港人飯腳但算唔上fd,當地人fd更加冇
日日都喺屋企摺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞