移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
一開始就唔掛住
本身無朋友同父母關係又唔好
依家一諗起香港嘅生活文化就覺得好大壓力
掛住緊有
不過向前望啦ching
真,
左癌就係要搬翻侵張gif出嚟 “all talk, no action🤌🏻”

空有理想,夢裡最美,佢地日日想整到表面比人睇「種族大融和」,但忽略有d人種就係天生比較難教東亞就真係比較淋唔敢搞事、黑人就真係天性暴戾,中東人就係只錢錢錢、白人就係比較內心優越
Which State ?
俾多 d 時間自己思考清楚乜野先係對自己人生最重要

事業發展係為咗乜野 ?
種族大融和唔係問題,問題係有d基本價值觀(甚至連左膠自己都認同既價值觀),唔可以話咩尊重多元
左膠最大問題係雙重標準,而且係對(相對地)好既人標準高,對壞人無標準

接受多d唔同生活習慣絕對係好事(比如接受唔同國家作息時間習慣可以令店舖開既時間多元化,接受唔同國家飲食可以令你餐廳多元化,接受唔同文化可以令影視/遊戲作品更多元化),which is why講親移民我咁鐘意吹奏加拿大/澳洲/美國
但言論/宗教自由,人權呢d野唔可以亂咁「接受」其他人既「文化」去融入,而左膠正正就係容許打壓呢d核心價值既野
-1年
黎咗英國已經1⃣️年半
我只係掛住香港車仔麵, 牛雜河......
返而我掛住Bangkok 多啲😭😭😭
中餐係英國比貴少少都仲食得返唔錯既
車仔麵牛雜河maybe唐人街會有?(我自己未試過唔知)
可以食住越式牛河頂頂先,呢樣英國尚算整得似樣

如果單講野食,最掛住真係日韓野食
Sydney/Perth/Melbourne/Adelaide/Auckland/Christchurch要搵性價比ok野食又似似樣樣既韓仔餐廳/燒肉放題/日本餐廳好易,但英國即使London都唔係咁多(英國就算wagamama呢d鳩野,個價錢都已經貴過上列城市正路好多既小店)
美加雖然我未試過,但單就佢地移民既數量,就咁睇地圖vancouver連牛角都有間,再加上其他移民左去既港人咁講,應該都唔難搵到好既
其實唔太介意自己有掛住香港既情緒
香港永遠都係自己屋企
掛住係好正常
唔好畀呢啲自己催眠自己
下晝落下pub食下飯揾人吹下水都好易識到人
去公園散下步又可以

最緊要你肯開口同人講嘢

其實一啲都唔排外
當初無阻止過香港沉淪
咪唔知點解囉

係人都知香港係比中共政府搞成咁架啦
好多人自己同身邊既朋友都經歷暴政
咁都唔知,自己諗下點解先
Wagamama拉麵真心唔得 食過一次算啦
要食就去倫敦是旦一間都好食過佢 例如金田家.....
唔洗一年
利申移左十八年
樓主講咗我心聲出黎
我又係黎咗無耐 覺得所有野都好唔合心意
冬天又無太陽又凍 搞到個人好頹
返工啲culture好唔同 地鐵真係好嘈 啲古龍水味好濃好臭 出街食多數啲野都好難食
本身已經係偏獨立嘅性格 又去過好多地方 無預過比起想像中更難適應 我已經叫做有份工 儲到下錢 同人呻又好似無病申吟咁
喺香港都唔鐘意社交 又唔想黎到join d 圍爐group永遠生活喺個小圈子入面 結果就係成日都唔出街無社交唔見人
日日個人心理狀態都好差 唔知點算好
唔好怕醜,主動請朋友/同事上屋企食飯
加油外國個氣氛好容易撮合人
去下唔同social group 可能好快會遇到有potential 嘅呢
只能接受現實
過好自己生活
少少唏噓 但冇辦法
有呢個諗法 證明我地都係熱愛呢個地方
我地可以做嘅 就只有記住呢一切
咪又係上連登
睇美食個d更home sick
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞