移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
定係冇野做悶悶地去行下
前設同目的都重要
Otherwise 難比較呢隻開心有冇意義…
我諗係差咁一個有歸屬感嘅屋企?
唔好回五毛啦
希望大家都過得越來越好
Yes
但呢一刻一啲都唔可以形容走難
你自己情緒問題
搞惦好自己先
都市病來
去邊都一樣
二次移民唔簡單
咩係eh 同 666
我都覺得係 好似無論有幾多fd都係得自己一個咁
等我講講先
我係相反,對香港冇歸屬感,但係對德國好有感情
香港雖然有一班好錫我嘅朋友同親戚
但成長環境因素,我成日覺得係香港做唔到自己
日日都好多批評嘅聲音,同埋我自己好憎過度消費主義既社會:金錢攀比,西客多,冇WLB等等

但好多野都係德國比我,係德國雖然好悶
但係住過得過一排之後,呢度搵到做自己嘅感覺,我仲踢走左20幾年有嘅自卑心,overthinking都大幅少咗好多
好多身體問題,例如便秘、暗瘡、睡眠,全部神奇地唔見晒

但再住耐啲,唔係好頂得順依邊冬天嘅天氣,同埋旅遊過好多歐洲城市,會多啲留意城市同城市之間嘅分別
香港真係一個好優質嘅城市,方便度,交通完善、modern、globalised、乾淨、冶安好(雖然大刀會,但比起歐洲好多城市都好安全)

但偏偏香港呢個咁好嘅城市,自己就冇咩感覺
同埋住左咁多年,好多香港流行嘅嘢我都唔係好清楚,有時我覺得自己好似唔係香港人,感覺有啲shameful

勿相認
係時候搵返個伴侶
你會發現講開呢堆
走難/鎖港/陸沉/留港撚/苗撚
都係差唔多vibe / background / 取向
真係走難果班反而心態仲peace
我鄧你開心可以搵到對香港嘅歸屬感
但我冇 我係咪有問題
this is how you are 又冇咩好shamful嘅
每個人鍾意嘅野又唔一樣
鄧你開心添啦 可以搵到一個適合你生活的地方
係冇野做去行下
咁起碼空氣好冇咁迫風景完勝先
香肛只係一個屎窿,冇需要掛住
narrow minded
冇耐性
不過我覺得香港人好過歐洲某啲國家嘅人,起碼好過法國人
又要移民又要上連登先搞笑
zf幹得好
我就係冇留戀個位 有時覺得香港咁優質嘅城市自己冇感覺
香港流行嘅嘢都唔清楚,好似自己唔係香港人咁,但明明自己係土生土長
你又岩
只係覺得喺依度土生土長
但係對依度完全冇留戀
反而對9000km外一個地方有感情
呢個感覺有啲奇怪
為左證明自己冇錯,香港變到北韓咁就完美
一個不停瘋狂迫你一定要忙既地方
得黎生會留戀
人就話會唔捨得姐
又好似有d人祟日崇韓咁
興趣唔同 好平常姐
樓主感覺係好open minded 既人
祝你英國生活順利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞