移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
一座建築物(立法會),一間餐廳(龍門),一條路(夏愨道),什至一棵樹(遍地開花)都充滿回憶

回憶有好多種
有啲唔開心嘅太過深刻就會唔想見返

唔使好奇
你唔係悲觀撚永遠唔會明

就好似#45咁
對依個地方冇留戀
只會掛住屋企人朋友
我係香港睇最後套戲就係飯戲攻心睇到阿媽同黃子華講住夠就好走,行遠啲啦
一落機果下
Same here
只掛住屋企人同朋友。
至於香港,97年七月打後見到香港人開開心心咁做中國人就已經冇再掛住過。
一樣
Same here
我直情工都未搵到
真係要厚住面皮周圍約人
keep住自己有多約下人就會有fd
我覺得除左香港係充滿回憶嘅地方之外,佢仲係一個唔comfort嘅comfort zone
你個人早就慣左返工收工,一係同frd食飯玩,一係就返屋企打機訓教。好多人都唔會再去培養興趣。加上你慣左每一日都係充實同接觸好多人。
外國又多wfh,一係唔返公司一係公司少人,working hour又短,變相多左好多時間出嚟唔知做咩
身份認同大個啲先會明
正如你細個都唔會諗依啲
但係大人唔好因為細路冇興趣就放棄
一日就冇掛住香港
淨係掛住日本同台灣
唔係冇幻想過 不過咁多年之後可能心態又會唔同左
始終拿完身份都咁上下年紀了
不過我諗點都會好擔心屋企人
五年相處時間真係好多 對兩老來講
係多咗同之前係香港依家黎左英國啲客,反而自己town啲香港人真係係超市對望先會吹兩句,唔想俾人覺得自己博fd 搵客
差唔多兩年 成日唔記得香港
生活太多姿多彩
識左好x多世界各地既人
成日pub , club , gym

都有少少香港人朋友
岩一齊睇左毒舌大狀
買左三月張敬軒演唱會
都買左o2 tonick

連續半年 每個月都去一個短旅行
我喺英國仲忙過香港
香港而家嘅生活都幾好
你搞唔掂咪返嚟 90年代移民果班都唔少回流
好老實講 完全唔掛住 真係無唯一會稔起香港都係稔起親人同朋友 但依D根本同個地方無關
因為你屋企人朋友唔喺度
如果一齊移
就可以多啲時間陪屋企人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞