移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
所以有時好好奇係香港生活幾唔開心既人先會完全對一個自己生活左二三十年既地方係無留戀
就算經歷完2014,2019後好多人都好唔鐘意政府警察法官等
但係呢度一座建築物,一間餐廳,一條路,什至一棵樹都充滿回憶
就算我移民我都肯定耐唔耐會返一返香港
所以我移完民返咗香港
又唔會完全無 但唔會易諗起 純粹對呢個地方無咩感覺
尤其啲人普遍唔係咁友善 社會價值觀又黑人憎
竟然會開始掛住香港個種忙碌既充實感
更重要係掛住香港既屋企人同朋友
心情仲有d失落 未係好適應呢種日子

掛住咪打電話 send message 囉
我發覺身邊啲fd( 就算未走)成日都話咩朋友間開始疏離乜乜柒柒咁
但自己又唔去搵去聯繫message都唔send多個
剩係想自己好似動漫男主角咁朋友自動波埋身
睇唔同移民po見好多人都好決斷咁
其實唔鍾意政府某程度都係因為疼惜香港呀

不過我自己就本身係香港既生活都係幾開心
所以出走 多左野要面對 係有落差既

單單係語言都已經好緊要
就算講到還好既英文 我都始終覺得廣東話先係最親切

所以我有機會都會返香港探親既
我有passport 既話可能都唔會咁快走
而家個糾結位就係幾時再走好
咁都好既你可以易d適應新生活
雖然我覺得香港人都好多友善又好既人 轉數又快
做野合作性都高
想講除左野食之外就冇咩嘢會特別掛住
冇得見點同呀
睇住香港d fd 成班去食飯去bbq
唔通視像bbq咩
諗深一層 其實所謂有善係所有嘢相安無事 無搞到佢就係
一去到關乎香港人自己利益就好多時唔係咁講 (除咗前線巴絲)
當試下排隊排耐咗 前面個人比錢要數錢而耐 香港人已經會唔耐煩 無出聲嘈都偷笑

甚少打招呼 有幾多香港人會對看監同security say hi/ have a nice one!
我感覺係香港人好judging 淨係聽你住公屋定居屋定私樓 香港人心底裡已經對你會有唔少assumption 就算表面無講

轉數快比我感覺係代表即係要快同急 唔慢得 我會覺得做人會幾有壓力

Maybe me only 反而會掛住既係便利性 鋪頭夜收同好易買到嘢
不過香港咁五光十色同不夜城 應該個個都會miss
始終政府點衰都好
至少細細個同父母,或者依家同老婆都係呢個地方開心過
所以好難話完全無感情
有時自己一個冇嘢做就會好似好掛住香港
或者可以試下培養興趣囉
以前淨係返工放工
依家日日研究煮野食 種下香料
做運動 plan下weekend去滑雪/游水
時間好快又過 然後發現自己都唔係真係咁掛住
我以為自己開post
宜家心境同你差唔多!
可能必經階段?
利申:移左半年
你返過幾多份?
其實香港人係內斂d 燥底少少
但好多時真係有需要時 都好多好人出現的

外國人都judge家 不過佢地慣咗只贊唔彈
心裡唔滿意都會好講好positive 既野
係呀 最唔放低都係情感上既野
仲有兩老
好好呀 可以做到咁充實既日子
Darwin多唔多香港人
握個手
我都係半年左右
共勉之
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞