移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
或者可以睇下中文書沉澱下
加油呀 共勉之
我地都真係只能接受 帶住呢份遺憾向前看
其實總會可以生活到落去
只係我地都未係好捨得

我都希望你可以快d過到適應期
而家多左咁多同路人 都會好少少嘅
same here 其實我宜家都叫有一個穩定既生活 但係都會掛住香港 我覺得我五年後都好難好享受 不過都應該幾融入
一啲都唔掛住
覺得喺香港好痛苦
事業發展真係冇計
或者搵份工作內容係enjoy 既工?
掛住90 年代香港 ? 2023 年唔同晒喇,仲有咩好掛住
黎左一年返緊full time,仲覺得語言上有d困難
成日唔明佢地吹水講乜,工作就八/九成
好掛住香港但就好似ex咁,你知你掛著個個已經唔存在
其實真係好正常

唔好迫自己期望好流利咁吹到水

同埋唔好成日着眼自己英文能力

好似就算喺香港咁

如果你 d 同事同你人生階段唔同 興趣唔同

你都唔會期望自己可以同佢有幾深入交流

吹唔吹得性格嚟 唔一定人人都好鐘意同人吹水

如果你唔明人地文化

但又鐘意吹水咪主動同人講返你生活有咩趣事

等人地又回應下你

How's your day going, how's your weekend, what's your plan for the hoilday/ weekend

慢慢 small talk 下
同埋多 d appreciate 自己

多 d 氹自己開心

去下唔同地方

好多其他國家移民又 hea 又懶英文又差

你都好叻呀
我個人覺得not especially enjoy都好正常 所以都係平常心 好似我而家放工都要返屋企煮飯 邊有得咁爽日日好西 london租金又唔平

咁我都有份ok工作 不過我覺得好難好鍾意英國 adapt到其實已經好 都係作出總括對自己最好嘅選擇 咁心一定掛住舊香港
lm
成日唔明佢地吹水講乜+1
工作上嘅英文我都麻麻,成日都形住形住會被人炒
從來冇掛住香港 未走前日日期待走人
你會唔會掛住垃圾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞