移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
當初移民都諗左好耐 準備左兩年幾
亦都自己打定好晒底 來到外國會遇到咩障礙
但實際體驗的時候又真係幾難捱
外國既好處都有體驗到
屋大d 工時短少少 工作內容hea少少
但情感上仲係好掛住香港
竟然會開始掛住香港個種忙碌既充實感
更重要係掛住香港既屋企人同朋友
心情仲有d失落 未係好適應呢種日子

但打開香港既新聞 我又知道我繼續留港
將來可能會頂唔順同後悔
正因為太鍾意香港
冇辦法忍受見證住佢一步步沉船的日子
真係好矛盾
唔係好明白點解香港人要離開家鄉先可以有安穩既生活

唔知有冇朋友仔移左民都尚在適應期呢
一齊圍下爐

ps. 知道連登好多都撐移民 此po唔係話移民唔好 只是舒發下 請鬧輕手d
唔會的 cctoy話移左民有自由空氣就乜都ok
你肯定係五毛
識下朋友
都有既
不過好多都係成個家庭咁去移民
大家focus既野都唔同
人果然係犯賤既
我覺得好大程度係你係當地識唔識到朋友
我自己就識到同埋因為返學 所以可能一兩個月左右已經冇咁思鄉
悶咪返兩份工
以為自己開左post
見到香港越仆街越折墮就越開心
返學係易d識到情況相近既朋友既
我呢d有少少年紀但未有家庭又唔後生 夾住左
Ching 你移左民幾耐
每個人過渡期長短都唔一樣
不過識多啲朋友
不論係香港人定local
都一定會有幫助嘅

假假地都返緊full time既
都有入谷 識到少少人
但我個區大部分都係家庭移民比較多
難d一齊約咁
老套都係咁講 唯有係啲TG group 睇下有冇人會約下打羽毛球 行下山 試下join 再係入邊搵人識下 (當然都要小心啲人搵著數)
工作內容hea d ? 你以為啦,忙過香港
都有家啦 不過我個邊香港人都少d 睇下之後有冇機會搬返大城會唔會好d
死5毛 blocked
其實英國一樣都係慢慢沉緊,我覺得最sad係你D朋友屋企人唔會點特別再諗起你 同 有咩交集,佢地有佢地生活,好似中小學畢業,好快變左陌生既朋友個feel
移左半年,冇一刻掛過
嗜好唔多,朋友唔多,錢唔多
香港食到既野老婆都整到
講真,冇咩值得掛
唔好番黎香港
香港已經唔再需要你
人地講緊香港沉 又要講返英國
好肉酸
使唔使講埋速率 咁都要走嚟比較
成個post真係正常嘅回覆得兩三個
有啲人係咪心理唔平衡一定要聊交嗌

樓主我明你講咩
情感嘅嘢唔會咁易捨割
有得唔離開邊個想永久離開自己長大嘅地方
經歷2014 2019 呢個地方變成點 有啲人幾可憎 真係明
有啲自己鍾意嘅人仲喺香港好似無咩機會成日見

點都好 不時提醒下自己初心
我都有抑鬱好嚴重嘅時候
有時揸揸下車望下個天 有人同你打下招呼
著重喺眼前又好像無咁唔開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞