移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
又一隻賤種移民撚
今日打咗國際線未呀
有咩GROUP?
我沒入都想入下
移民轉環境係辛苦家
唔係d咩需要覺得慚愧或羞愧嘅事
適當的舒發係有必要家
可能你同當地嘅移民朋友傾下你遇到嘅困難
會發現可能大家都相似會有共嗚呢

入圍爐谷唔代表你只會stay 係嗰個圈子
圍爐谷可以係一個易d去start up 社交的平台
入面分分鐘有人可以令你join到其他唔同嘅圈子呢

建立新朋友圈係唔容易 不過一定要逼自己見下人
如果唔係會好辛苦

你係邊度呀 個邊有冇香港谷可以join呀
3個月個陣冇咁掛
但偶爾見到某樣野/事會諗起香港同香港對比
同地區嘅港人交流過,通常隻身過嚟工作嘅人會有哩種患得患失嘅感覺
同家人/愛人一齊走、嚟讀書嘅,好少有咁嘅感覺
我仲試過同人講自己哩種感受而比人屌,明明唔係同境況無相同感覺好正常,但正義撚上身屌人返香港嘅真係好撚嘔心,自己有人有物係到企高地講風涼話
日本同歐洲
各有各好同缺點,我係住到邊就會掛住以前住嘅地方
咁講好老土同行,但真係冇邊到最好住,何處心安是吾家
日本玩就好玩 住就一大堆規範 職場極垃圾
有時都未必係語言問題
係個話題啦知點答嘴
佢地講養牛養羊個d野我都只能點頭微笑
本身有無咩野興趣哦?
其實當係一個新環境既時候
去探索下有無咩野活動係自己鐘意我覺得都幾緊要
真係要多d贊自己
係外國生活到 工作應付到已經要appreciate 下
剩係呢個po都好多極端人士啦
人有唔同感受好正常 唔要求個個理解
但應該都要尊重唔同人嘅想法

不過呢度都有唔少同路人嘅
如果唔係返正傳統日資,黑心企業 其實ok
守下佢地基本規矩,唔好迫/當自己做日本人 輕鬆好多
但如果性格需要自由,或者係女人想創一番事業,日本真係唔太啱
個邊係咪好難轉工
難得連登咁正能量
7-8 年
而家返左香港反而有啲掛住以前住果度
我又覺得唔洗去圍爐gp. 咪用返你正常嘅社交去識朋友再擴大圈子
可能同事,可能自己嘅興趣,可能讀書或進修

唔好話唔鍾意社交。唔好比自己摺
「我喜歡這城市的天空/我喜歡這城市的海/我喜歡這城市的路」- 西西 <我城>
QLD
我覺得如果真係識到啲人 個情況一定是好好多
同埋真係 好咗時間 又未搵到野做就容易諗野
走左年幾
無乜點掛
試下開下 post 睇下有無 ching 都過咗 qld

TAS SA NSW VIC都有 gp
會咩 我覺得遇唔岩就算 我都識好多香港人 但冇咩邊個你係會想同佢一齊
我都係墨爾本 如果你想識人唔介意介紹下d gp比你
搞到你變咗做安慰人嗰個
多謝你嘅建議
其實好多人都咁樣同我講 睇黎係時候喺自己個穀度出番黎
嗰邊應該都多香港人 有冇谷個啲呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞