移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
巴打扮到好似好激進咁
巧型型
你班賤種移民撚話移民係為咗打國際線喎
政治係所有嘢既根本
原來係咁
咁開咗學應該會識到好多人家啦
學校係最易識人嘅地方

而家咁多時間 係好機會慢慢試下唔同興趣
有 但倫敦啲班同老師嘅風格同香港好唔一樣
要重新搵一個岩自己嘅tutor同studio
仲要喺the other side of the city
點解幾個人都咁有興趣想知我喺邊
多謝你
我有幾個舊同事,聽到中港通關都好掛住香港了
公司都有叫佢哋返嚟繼續做

英國始終唔係自己地方邊個會住得慣,好老實
响嗰边折墮唔通又會同你講咩
可唔可以講多D
咁真係要時間適應

by the way想知你移左去邊
都係想睇本身你個國家係適合邊類人移民多.

例如好似我咁鐘意outdoor既話我揀英國我都會覺好悶,
我鐘意文藝鐘意多元化既話揀澳洲/加拿大溫哥華都唔慣
並唔係想chok你咩資料

我自己都移左民所以無興趣起你底
連登好有愛
我發覺small talk都好講skill一開始都以為鳩乜下hows the weather. 但人地都係答一句good就完
但有d鬼可以一直drill down d小事講到好多野
係咪係咁叫佢重覆我會搞到好尷尬覺得自己好異類
工作好多時自己密密做既就還好,但好想融入到local life
好似對香港人咁鳩噏個feel好好多
連登仔女老竇老母住公屋,落嚟香港唔係好耐,識條撚咩

本地口音都還好 最難聽得明聽電話時嘅中東口音
真係問多幾多次都唔明
最尷係其他人聽得明得我唔明
我就係嗰啲good完就dead air 咗嘅朋友
佢哋傾閒偈嗰陣我多數都做隱形人
除非好明確知道佢哋講緊咩先會搭嗲
所以我覺得事業上都好難有咩突破,都融入唔到打唔好關係,更加唔好話impress人
個d真係搞唔掂local唔明慢d/ rephrase都有機會明
中東佬印度佬講變左第二種語言隔住個電話d音質本身又打7成
識人好過識字,鬼佬文化就更加重吹水溝通
我team有條鬼social世界仔好識social,明明做野麻麻但全office連老細都好睇好佢,我就知我努力做野都唔會打破到呢種隔膜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞