移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
係啊,除非工種係好重視客觀結果(e.g.做reaserch嗰D)
如果唔係咁樣一直keep住有個隔膜,其實事業發展極有限
話晒溝通真係好重要,我而家返工有時都表達唔清啲嘢,我係上司都唔會俾好重要嘅task我做啦
無架喇
下一代一定係當地人
唔係一早想要既野咩?
肯講一兩句廣東話已經偷笑
可能真係要浸返三五年先會好d始終呢d skill同語文能力都要時間build up

情感上唔容易
但理性上,你知道依家個環境不斷惡化緊,你知道離開依個選擇係正確嘅,你就會長痛不如短痛咁去實行
我走之前特登去返一出世住嗰度睇

無論係個屋苑 隔離嘅屋村商場 讀過嘅小學

全部都翻新哂 唔同哂

做野嘅同事咁多 team 都換咗幾批

有一大半都唔識

小學中學老師仲有幾多個仲喺度

平日生活經過嘅商場店舖裝修年年轉

中學大學嗰時去沙田旺角尖咀玩依家都唔係嗰回事

所有野熟悉但又夾雜陌生

講真 唔係對香港有無感情

本身呢個城市就係一座無情嘅機器

大概大家都習慣往事只能回味

除咗家人朋友真係無乜留戀

都無乜可以留戀

既然回頭都乜好欣賞

不如繼續向前喺新地方創造回憶
我個人都內向多都預左一世彈唔起只係想係度安安樂樂返下工過日子,唔洗太煩生活費就夠
佢地既心態你改變唔到,同佢相處又咁辛苦,夾硬相處都冇幾謂會唔會嘗試下建立過第二班圈子搵多d同路人

我諗就算佢地唔係英國,係香港佢地心入裏都係咁互相比較香港社會逼死人
我都係咁🥹
冇乜好sad
下一代講英文好定講普通話寫殘體字好
你諗下
當初因為無乜朋友,又自覺唔會搵到女朋友
所以離開香港,四年幾,無乜點掛住香港
咁都好好,在外有人support係幾重要
佢地點諗就睇佢地造化啦,呢d生活體驗好難靠講,希望生活奈左可以放慢返個腳步,唔岩既最多都係返去香港
真係 個口音完全唔似英文
又唔係唔想小朋友融入
不過都會想佢能夠保有香港文化嘅部份
想傳承落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞