移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
半年
間唔中返去旅行下,唔覺得有咩影響自己
其實人大咗啲朋友開始有家庭都係咁,你返一返嚟香港懷緬下係ok,但我相信你一返嚟都係唔關食返屎
刀真

連登有班人未出過國就係咁吹捧外國,之前同佢地講話:空氣幾自由都無用啦,行轉downtown LA隨時比班黑鬼精神病道友殺嘅(ps 7 years California Jj)

有真實居住經驗都要比班無文化嘅連登仔圍屌,笑撚死
咁會唔會其實外國唔係咁啱你
你呢d傻西咪就係東方昇講個種囉,

要不斷亂搵證據證明自己走嘅決定係啱,不斷蒙蔽、安慰、欺騙自己,點知到頭來 其實你呢d性格嘅人喺外國根本識唔到朋友、生活得好唔開心/好壓抑,但又要po IG story扮到好正好正咁去過外國住咁多年、睇過咁多唔同人,點會未見過你呢種新移民嘅虛榮感為上嘅人呀

當睇住香港啲親戚朋友玩得好開心,你係咪好梗住梗住?
都真

California就快比人搞沉,街邊d痴線佬吸毒homeless比起5年前多咗個十倍以前都係speak Civic兩三條街多,而家LA/SF條條街都係
睇嚟你未知發生緊咩事...
學下Vancouver 扔哂佢地去dt chinatown隔籬
ching喺美國?
練熟d inclusive language未
因住俾人話toxic
多謝你希望你都少d覺得奇怪既感覺
認同自己既獨特既身份
LA個舊Chinatown / Koreatown 都變哂黑鬼聚居地了唔安全咗十倍,日日槍擊搶劫,根本成個downtown都變哂blacktown,白人Asian都驚咗佢地,紛紛搬走晒,可見左癌有幾垃圾,接收完啲難民、搞垮咗個經濟之後唔識點部署,就要人民負責
唔係香港太沉船真係唔會走
純粹衡量比較過各種大環境問題
認為外國會過到穩陣d既生活先走
自己冇特別響往外國既生活模式
係呀,不過3個月前離開咗了,

不過IL, 講得好,依家講blacklist、minority、”slang”都容易令人聯想到against 黑人/小數民族,垃圾國家嚟,唔解決有問題嘅人,走去道德綁架解決想解決問題嘅人,之後再幫有問題嘅人維權
好鍾意鍾意咪唔好走
以前日本限香港機 勁多人衝出黎話要日本快啲禁香港人入境 留港唔值得有旅行去
只要喺香港都冇乜朋友 就唔會存在呢種適應問題
仲有LGBT
feminist
掛咩住啦,香港垃圾黎
你係外國happy 下算啦
因為香港係地獄嘛,去美國最多咪揸下槍殺下人,去伊拉克最多都係炸彈襲擊死下人姐
但係香港用刀斬人wo,不知恐怖幾多倍
宜家走難呀
掛住香港?
香港有冇民主自己
啲牛扒有冇英國咁平呀?
做倉都住大屋
香港?住籠屋咋
遲下就嚟全部未都唔講得,一講就屈你歧視,誇張過乳滑
走難呀
唔想走
係咪想入集中營 呀
我5月都會過TAS做嘢 都係醫護!
哩排都係擔心會思鄉所以撳入嚟睇有咩要喺香港準備吓
我諗我去Hobart會好少少?
笑死 真,香港一個月一單嘅刀手案可以抵哂美國每日發生死咗好多人嘅槍擊案連登激進政治撚:我淨係睇到我想睇嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞