移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
ching去左邊?
咁係好事祝福佢地
政治決策已經影響到好多方面

例如教育同房屋
尤其當初講到鎖港封網封連登
正義迴廊過到審查 跟住周冠威拍片又上映到
而家得返狗罩要帶 針都唔洗打 又少樣嘢黎合化
個心緊係難平衡
其實真係無掛住個地方

最多有時諗起以前個單位

不過人就實有掛住 不過還好 可以搵佢地傾偈呀
呢個問題,好似幾耐先放得低個ex咁

會當係一個喺度成長,
住緊時曾經諗住長住嘅地方。
但只係曾經⋯而家已經開始覺陌生。
可能某年返去,
會感慨下原來變成咁,
又或者自己已經變到遊客咁無所謂,
又可能到時先發覺其實仲未捨得
係 講漏咗教育
大家係expect港共一定會同自己作對姐
就嚟黎左澳洲一年 呢一年其實冇乜邊刻特別掛住香港 可能因為香港本身既朋友唔算好熟 又或者屋企人都唔係好明白自己 黎左澳洲咁耐本身都識左唔少朋友 一路讀書做野搵屋都好順利 好似突然間要有既野都有左啦 然後我自己呢幾日發覺好似有d空虛 好似生命入面有d重要既野冇左咁 雖然同朋友一齊住share house 就唔知點解有種孤獨感

最初初黎既時候反而好開心 但到而家我覺得好似要搵返d野去做咁 唔知你明唔明
如果本身都多朋友移民會好好多
間唔時約出黎鳩up下打下牌就會平衡返好多
屋企人就無計...有時間咪返香港探下佢地/叫佢地黎旅行
講到底都係掛住香港既人
早啲建立新既社交圈子啦
冇掛住過
本身都冇乜朋友 咪又係咁過
唔係話會變集中營咩
General黎講最憎香港人
早走早著以後唔好再見仲好
應該係想溝女
澳洲人返工真係好chill
但我又覺得唔係好多人講咁澳洲人好懶
只係人地返工就返工 夠鐘就走
好多人話澳洲人做野慢我又唔覺 當然冇香港咁快手 但好多時你齊晒野齊料都會好快幫你搞掂
不過得30分鐘lunch break唔係幾慣
而家係話緊將來會變集中營 當然 將來無人知 走係好事避開中共呢個痴線regime
但如果係sole rationale會難開心
我會諗成可以早啲收工
人生就係咁架啦 幾fd 都好 分離之後就會淡 keep 到個d 就會keep 到一世
認同,好多人走都係一個家庭咁行動。
如果係拍緊拖一對過黎都係等結婚
其實頭一年半載個個都未企穩陣腳都係顧掂自己先,
所以一開頭孤單少少都唔緊要,好過一心埋人地堆搞到自己生活失咗重心
諗吓香港係由維尼同比卡超主宰 你就會無咁掛住㗎喇
關咩事,大把起底以前係捉鬼軍師最鍾意捉鬼屈毛屈人嗰班
你係唔係覺得自己好幽默?
Agger,我都係咁覺得..
周街都係支人支語
呢個地方早就已經唔係熟識既香港
係好撚黑人憎
要有幾離地先會仲"掛住"香港?
差唔多全港18區都係啲鄰居越嚟越多支那人
去轉老麥啲中學雞又講支那話
咁都好掛住?香港人比人趕絕喎
香港人習慣就係鐘意比較
移民定留港都好總之我個決定要岩過你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞