移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
你份工hea姐 又低
你試下返cheap工咪知 再同外國個cheap比較吓
呢d就可遇不可求啦 唔係同上一個散 可能都唔會過左黎
完全明 第一次黎既時候都係有ex陪 分分秒秒都好開心
果陣去勻成個澳洲 而家去返d景點有時唔知想點
佢咁講一講 我全家真係會即刻死
點算
得罪講句,得香港人先係咁
歧視咪算好,香港人幫香港人先係最大既伏
me2
已經唔後生,但又自己黎外國
比我移左民一定好開心,
第一間屋大咗已經唔駛講咁多,日日宅家
第二一定買車,錢七都好一定揸返夠本
第三一定養好多貓撚死佢地
至於朋友不嬲少,香港都係一個人,對我嚟講無任何感受
咁你咪返大陸囉
英美澳加 英國大陸人比例最少 而且佢地唔敢惡
同香港比?加拿大都唔夠香港多啦 仲惡過閪下下報國安
有個朋友講
「我地係輸家就要接受現實,
香港人就係要離散」
好傷心但事實就係咁

有時都唔好諗太多 諗太多都唔會解決到
我都好似樓主咁
起身又諗 臨瞓前又諗
唔洗諗到太嚴重

世界上好多國家既人都會離開出生地去第二個國家發展,生活

況且而家網絡發達

掛住香港咪得閒睇下米紙/mm 果d

感覺同住緊香港無咩分別

最後講句,成王敗寇

當日輸左就預左要走
無架喇。要習慣下香港已經係一個好遙遠既國度
好明白你樓主個感覺
平衡過香港個環境
再加埋想趁後生出去睇下個世界見識一下
黎咗澳洲讀書 但黎咗個幾月已經開始有啲homesick
最主要嘅原因我反而覺得唔關環境適應事
而係會feel到同埋原來香港嘅關係會疏遠變淡
雖然其實都有呢個預計同埋都明白係無可避免
但諗起呢個情況都會有啲唏噓 尤其仲未熟度呢一邊嘅人
我相信呢個係比每一個冒險嘅人嘅一個考驗同學習
我希望經歷緊呢個適應期嘅每一個人都可以有能力跨過
包括我自己
但睇返轉頭 黃藍都變笑話啦
都係錢字

其實推動民主係會失敗
香港變成咁 都係推動失敗嘅一個後果
有因有果 將D嘢推前咗發生都係一個後果
點解香港人一定用受害者睇自己呢?
賭輸左香港 出街嘅大家都有份

一定會成功 ? 失敗唔有嘢失去有咩問題呢
Melbourne生活模式可以好接近香港喎
對比起英加(except溫)或者澳洲其他城市而言,應該係最少difference
時差鐘數又唔多(當然無西澳零時差咁緊要)
完全無掛住過香港
你睇之前德州送難民入左膠州已經見到
包容難民光環就左膠州拎
實際治安/社會開支問題就德州食曬
都算啦,既然你想要難民,我依家比你,你又屌

右癌其實無左膠咁危險,畢竟佢地擺明車馬支持仆街人人都知佢係錯
但左膠係sounds good而唔理做唔做到,會令好多人信左佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞