移左民要幾耐先會冇咁掛住香港

630 回覆
954 Like 183 Dislike
返多幾次香港
從自己覺得好似掛住香港 慢慢就唔掛
甚至覺得香港好多缺點
我諗真係每個人都唔同
我係多倫多生活左2年半,有同事有朋友,食嘢生活好多嘢都好適應,但就係點都會掛住香港嘅地方,街道,餐廳等。最近都好想返去行下當旅行

有同事嚟左30幾年,幾年冇返去最近返完去都講想返香港退休,係有家人係多倫多所以先唔會

所以可能係點都會掛住,始終係故鄉,尤其傳統節日
好似以前啲人返鄉下咁,有啲鄉下乜都冇又悶都想返去

不過思鄉唔好變到思鄉病
要建立自己嘅圈子,同埋家庭好緊要
無家庭 黎到重新適應
單拖住 好孤獨 依家病緊 情緒開始差
最掛住香港野食 冇其他了
正常一開始應該唔會㗎喎
反而係過咗一兩年之後
果種去到新地方嘅探索感消失曬先會開始思鄉
走左差唔多一年 其實還好
居住環境好左大左 有車仔揸下
本身唔太好香港嗰種吃喝玩樂嘅生活
休息就係屋企撚下貓 睇下書
社交圈子就係我老公 乜都一齊做 無好崖動去識local/ 香港人

我諗再過多幾年 發現係工作上打唔破個glass ceiling 嗰陣就會掛住香港
I know that feel
唯有真係識多d朋友
做多d運動
我都好掛住香港既人
八年
如果一直都係住香港,突然換咗環境一定唔慣
幾耐先適應好睇人,起碼都三五年啦,真係好掛住就搵機會去吓,唔係個心都唔舒服
只有掛住家人 真係冇掛住地方
香港d 工作文化好toxic
離開左發現同事都可以好好相處
覺得自在好多
想返年年返香港都唔難
人對過去多少會思念
返多幾次就知你係鍾意邊度多啲
返香港回流好簡單
係去難啲
我覺得係香港人防備心太重
其實好多人都好depress好想搵人吹下水
但係可能因為自尊或者警惕而冇同人develop friendship
好老實講 如果大家可以放下防備 真誠咁識下朋友 而唔係咗比較or攞料or搵著數
咁香港人喺異地識朋友會簡單好多
唔一定,新Supra同Z4用同一副引擎,又share好多parts,兩者缺點有機會一樣
大概幾個月就無左果種香港homesick

可能好幸福係呢邊識既朋友比香港既仲玩得埋仲close,
同埋自己鐘意既興趣係呢度又可以全年無休(滑雪/露營)

依家回望番自己如果係香港既話,
應該真係會有depression
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞